9. nov, 2015

VRIJWILLIGERSWERK=POLITIEK WAPEN (9)

Vrijwilligerswerk moet je niet institutionaliseren: het gebeurt al vanzelf, mensen zorgen veelal automatisch voor zieke/behoeftige familieleden (mantelzorg); eigen verantwoordelijkheid hoef je niet te sturen, zeker niet als overheid. Niet doen, overheid, anders lijkt het op betutteling en beschouw je de mensen als dom.   

Op het moment dat een gemeente burgers oproept om meer verantwoordelijkheid te nemen, is er iets niet in de haak. Wantrouwig word je dan. Laten we wel wezen: hoe meer vrijwilligers er komen, hoe minder de gemeente hoeft te subsidieren. De gemeente in haar sas, immers, er wordt dan flink bespaard. De oproep tot meer zelf doen is hetzelfde als een verborgen oproep tot besparing. De overheid met een dubbele agenda, dus. Het Rijk blij, want er stroomt minder budget naar de gemeenten, en deze zijn even en misschien nog blijer, omdat er geld overblijft voor..... leuke dingen waar inwoners niet op zitten te wachten ! Het Rijk houdt geld over voor nog meer debacles (na de Fyra, HSL, JSF, Rijksmunt, Renovatie gouden koets, belastingsubsidie aan de koninklijke familie, etc. etc.). Gemeenten geld voor het organiseren van feesten en herdenkingen, subsidie aan cultuur waar de gewone burger op afstand van staat, omdat er geen geld voor is (dure schouwburgkaarten), megaprojecten waar het bedrijfsleven bij vaart en een sigaar voor opsteekt, luxe heidagen. Nog veel meer bij te bedenken. Iedereen kent wel voorbeelden uit de eigen gemeente, waar met geld wordt gesmeten en luxe een topprioriteit is. 

Vrijwilligerswerk heeft een ongewenste keerzijde: verdringing van werkgelegenheid. Mensen die na hun studie over vakkennis beschikken, worden overbodig gemaakt en vervangen door onbetaalde arbeid. Het is met name de sociale infrastructuur die wordt geraakt door de burgers te willen mobiliseren om meer en meer zelf te doen. Overigens: specialistisch werk moet je overlaten aan specialisten.  

Vrijwilligerwerk lijkt op zich onschuldig, maar is een lief en geducht wapen tegen afbraak. Vrijwilligerswerk verdringt professionele arbeid. Vrijwilligerswerk beoogt geld te besparen voor hobbys van gemeente- en rijksambtenaren, wethouders en ministers. Campagnes zullen echter blijven komen, want er wordt gerekend op domheid van burgers. Fijn dat het ontbreekt aan intelligentie bij de inwoners, hoor je politici denken.

Vrijwilligerswerk ? Heeft veel van bedrog !

Manuel Sewgobind    

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina