18. nov, 2015

ER IS MEER NODIG DAN BOMBARDEMENTEN (10)

Jacht maken op de overgebleven plegers van de aanslag in Parijs is begrijpelijk. De eerste reacties van Obama en Poetin: complete vernietiging van IS, ligt voor de hand (als er maar geen onschuldige burgers daarbij het leven laten, iets dat niet relevant lijkt). Deze oplossing is voor de korte termijn, immers, er staan ettelijke invallers gereed om de kalashnikovs te herladen.

Zelfmoordterroristen liggen niet wakker van het idee dat zij vroeg of laat het loodje zullen leggen. Zij zijn volwassen geworden met het geloof in het paradijs: na een aanslag, gevolgd door een eventuele dood, staat de poort naar het paradijs voor hen wagenwijd open. En voor de nabestaanden wordt rijkelijk gezorgd. Zie hier het gemak waarmee de bomgordel tot ontploffing wordt gebracht. Wat ook meetelt is hun overtuiging dat het Westen een bedreiging vormt voor de Islam: waarom zouden met drones dorpen in Irak, Syrie, Pakistan, Afghanistan worden weggevaagd waarbij onschuldige kinderen en ouderen de dood vinden ? Twee belangrijke drijfveren dus.

Dit vraagt om ook een andere aanpak. In mijn gedachten zit een tweesporen insteek, waarmee ik mezelf niet populair zal maken. De wereldwijde herdenkingen moeten leiden tot de vraag met wat voor soort discussie een begin kan worden gemaakt met een fundamentele doorbraak in de impasse tussen het Westen en het Midden-Oosten.

Ten eerste onder moslims: de interne discussie over de vraag in hoeverre het juist is dat zelfmoordjihadisten na hun daad in het paradijs terechtkomen. Volgens sommige korangeleerden een terechte interpretatie, volgens andere kenners een dwaling. Omdat dit een van de dieperliggende oorzaken is, ontkom je er niet aan. Het initiatief voor deze discussie moet van de kenners zelf komen. Wie durft zijn vingers te branden ? Zolang het geloof in opname in het paradijs na een zelfmoord in tact blijft, zullen er aanslagen worden gepleegd.

Ten tweede onder westerse regeringsleiders zelf: ga je door met dirigeren van drones naar Arabische delen van de wereld, met altijd de kans dat (ook daar) onschuldigen abrupt naar het hiernamaals worden gebombardeerd ? Zie je hier van af, dan bestaat de kans op dialoog, en is er nauwelijks aanleiding om aanslagen te beramen. (Bij oplopende conflicten zijn Arabische staten als eerste verplicht om hun regio onder controle te krijgen, en moeten economische/olie-belangen voor het Westen geen rol van betekenis spelen). Het zelfoplossend vermogen van buurlanden moet worden aangesproken.

Wat er nu gebeurt is, actie, gevolgd door nog meer harde acties, strijd tegen het kwaad (wat moeilijk is te definieren, zeker als het gaat om Assad en de Ayatollas in Iran), terwijl dieperliggende oorzaken blijven bestaan. Een vicieuze cirkel, waaruit geen ontsnappen mogelijk is, als de status-quo blijft bestaan. Het roer zou om moeten. Maar zijn wij daartoe bereid, en wie maakt daar een aanvang mee ?

Manuel Sewgobind  

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina