3. jan, 2017

VUURWERK EN POLITIEGEWELD (30)

" Meer mankracht, meer wapens en meer vrijheid om kordaat op te treden", dit is de reactie van politiewoordvoerders op de "vermeende" agressie tegen agenten. Eerst werd gemeld dat de politie werd belaagd, later werd het bericht gecorrigeerd: er was niet zoveel aan de hand. De trend was echter al gezet (in feite een oude trend die al jaren rondzingt, omdat ook de politie moet geloven aan bezuinigingen, waardoor ze minder op straat verschijnt).

En het is (weer) Ard van de Scheur, minister van veiligheid, die op het nepnieuws furieus reageert. Het lijkt erop alsof Van de Scheur (VVD, ja die met de oranje stropdas die slaafsheid toont aan het Oranjehuis) niets meer goed kan doen.

Hij prees het werk van de politie, noemde de "aanval"  op haar  "onacceptabel" , en kreeg het hele korps over zich heen, want enerzijds bespaart hij op de politie en anderzijds roemt hij haar. De politiebonden woedend op de minister.

Natuurlijk, geweld tegen handhavers kan niet, ook niet als de politie door jongeren wordt bekogeld met vuurwerk. Maar dit is een klassiek voorbeeld van selectieve verontwaardiging. Van de Steur zul je niet horen, en ook niet de politievakbonden, ook niet de VVD en CDA, als tegen arrestanten (burgers) disproportioneel geweld wordt gebruikt. Dan is het: de nekklem, die dodelijk kan zijn, mag van de meerderheid van de Tweede Kamer. Politiegeweld mag dus, schieten zonder dat alternatieven worden overwogen, ook al is de arrestant onschuldig ! Als de politie vraagt om meer wapens en meer vrijheid, zonder dat de nekklem uit het draaiboek verdwijnt, zal politiegeweld keiharder in het beleid worden verankerd. De politie worstelt al een poos met een vertrouwenskwestie: is ze een vriend ?

Ongeoorloofd geweld door de politie kan niet worden goedgepraat. Meer vrijheid hoeft ze niet te krijgen, meer wapens ook niet, want dan wordt het vrij schieten.

Wat wil je: geef jongeren (zwaar)vuurwerk in de handen, en je krijgt trammelant. Je kunt ook vuurwerk verbieden, wat een betere optie is, maar dan ontploft de VVD, want de vuurwerkhandel moet beschermd. Iedere keer weer de discussie: schaf vuurwerk af, en iedere keer weer de handel die de liberalen zo heilig vinden. Dan moet je niet zeiken als er overlast is, als de politie met pijlen onder vuur wordt genomen, en talloze oogletsels. Geef jongeren vuurwerk, en dan moet je niet verwachten dat brievenbussen niet worden opgeblazen met Cobras.

" Ze moeten met hun tengels van onze hulpverleners afblijven", het lijkt erop alsof je een hongerige kat een schotel melk voorzet, en het beest verbiedt om te drinken. De VVD draagt schuld aan excessen, de minister die het niet weet, de Tweede Kamer die de kat uit de boom kijkt. Intussen is het prijsschieten op jongeren die de gelegenheid wordt geboden om over de schreef te gaan. Dan vraagt de politie om meer vrijheid om het tuig in bedwang te houden. Een omgekeerde wereld, ook in 2017.

Manuel Sewgobind    

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina