20. nov, 2017

ZWARTE PIET IS GEEN CULTUUR (46)

Beweren dat Zwarte Piet cultuur is, grenst gevaarlijk dichtbij aan arrogantie. Boksen een sport noemen, terwijl het doel is elkaar zodanig te raken dat je in coma raakt, niet voordat de bokser tot bloedens toe is geslagen, kan moeilijk die kwalificatie krijgen. Zwarte Piet trapt vele zwarten diep in hun ziel, bevestigt het gevoel inferieur te zijn, doet denken aan de slaventijd toen negers minder waren dan paria's. Zwarte Piet is een knecht, de drager van zware zakken, dienstbaar aan de Sint, de witte baas. Dat is wat kinderen zien en meemaken: de onderdanige knecht, dikke rode lippen, zwart, niet van het roet in de schoorsteen, want dit verhaal gaat niet op. En het zijn deze gevoelens van slaafsheid, die het argument van "een deel van de Nederlandse cultuur" opblazen. Zwarte Piet is geen cultuur.

Het "feest" moet blijven, vindt uiteraard de commerciĆ«le sector, want de kassa's stromen vol. In extreme dwaasheid wringen voorstanders zich in de merkwaardigste bochten: het is een kinderfeest, dat ontneem je de lieverdjes toch niet? Maar het zijn dezelfde kinderen die opgroeien met een grimmige dwaling: "Zwarten zijn minder, het zijn knechten, precies de slaven van destijds".

Opvallend, en merwaardig, dat geen enkele ruimte wordt gemaakt voor de tegenargumenten en gevoelens. Het lijkt erop alsof met een druk op een knop de bezwaren worden gewist. Zo superieur voelt men zich. De politiek kan zich niet langer afzijdig houden, want Art.1 wordt met de voeten getreden, dan zou de Tweede Kamer in actie moeten komen, maar "daar gaan wij niet over", is de selectieve boodschap. En van VVD en CDA hoeven wij niet te verwachten dat er een advies, aanbeveling of verbod komt. De VVD past op de bedrijven die er aan verdienen, en het CDA bewaakt de Heilige Man. Dit noemt het kabinet "normaal". Racisme is normaal, nietwaar meneer de premier?

Dan is het begrijpelijk dat het verzet tegen arrogantie zal toenemen, volgend jaar nog heviger, dan moet er begrip zijn voor de gedwongen zelfverdediging. Dan moet men zich niet verbazen dat er een eruptie komt van boosheid, want zo zijn de chocolade moorkoppen (de benaming) verdwenen, en Kuifje gesecondeerd door negers met dikke rode lippen die als slaven figureerden, verdwenen.

Wat als grievend, beledigend en racistisch wordt ervaren, is geen cultuur. En kinderen moeten dit niet als een normaal toetje verorberen. Cultuur moeten wij ontdoen van arrogantie.

Manuel Sewgobind          

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina