17. dec, 2017

HEKSERIJ EN GEZOND VERSTAND (50)

In Malawi ziet de bevolking overal vampiers, en bloed is noodzakelijk voor rituelen waarmee rijkdom wordt vergaard. In Uttar Pradesh (India) moeten handafdrukken op de gevels mensen beschermen tegen heksen. In Congo (Afrika) wordt bij een genezingsritueel in een krachtige straal water gespuugd op het gezicht van iemand die bezeten is. Na het ritueel wordt veel geld getoucheerd. In Suriname belagen boze geesten delen van de bevolking die een "slecht" verleden hebben gehad; de gebedsgenezers, uiteraard tegen forse betaling, varen er wel bij. Geesten in Peru en Papoea-Nieuw-Guinea worden met veel geweld uit het lichaam gedreven, soms worden de behekste mensen geslagen tot de dood erop volgt. Nederland kent nog altijd onderdompeling van mensen en kinderen, om ze clean te houden, waaraan genezers een bijdrage leveren. En waarzeggers floreren, komen zelfs op de televisie om lichtgelovige slachtoffers te manipuleren.

In India zijn in 2015 meer dan 135 mensen vermoord, beschuldigd van hekserij. Slachtoffers, veelal vrouwen, werden volgens onafhankelijke waarnemers in stukken gehakt of doodgeslagen, soms door eigen familie. Het betreft slachtoffers in arme gebieden waar veel analfabetisme is.

In tegenspoed en ernstige ziekte zijn nogal wat mensen ervan overtuigd dat er slechte krachten zijn overgebracht, en dan moet er iemand boeten. In tal van landen worden heksenjachten gehouden, vaak met veel geweld en dodelijke afloop. Zware mishandeling is vaak het resultaat. En als de oogst is mislukt (er is onvoldoende kennis over de oorzaken van droogte en opwarming van de aarde, een boerenlogica overtreft rationeel denken), heeft iemand de schuld. Bij natuurrampen is de schuldige snel gevonden, vaak is dat een "oude vrouw", zegt het Internationale Informatie Netwerk Tegen Hekserij (WHRIN). De forse toename van hekserij komt volgens het WHRIN doordat natuurrampen, politieke onrust, oorlog, zich vaker voordoen. Het vraagstuk wordt aangewakkerd door geestelijke leiders van evangelische kerken, sekten, genezers die geld ruiken en in wonderen geloven. Met kinderlijke trucjes laten zij beelden bloed en melk huilen. Een bedevaartplek is zo snel gesticht. Zij houden er kapitalen aan over, en de overheid? Dit is prive-domein, laat mensen geloven in wat zij vinden, is het tegenargument. Maar is er geen sprake van dwaze misleiding, diefstal van geld, geweldpleging, leugens en bedrog, tegen weerloze mensen, die overgeleverd zijn aan geldwolven? Voor het Openbaar Ministerie genoeg aanleiding om in actie te komen, zoals dat gebeurde met Jomanda, die dacht kanker te kunnen genezen, en mensen van weerhield om een medische specialist te consulteren.

Het WHRIN hoopt dat hekserij wordt bestraft! Ik hoop, in 2018, dat het gezond verstand bij mensen gaat domineren, dat kwakzavers worden ontmanteld en aan de schandpaal worden genageld. Dat kranten besluiten om niet langer de spreekbuis te zijn van waarzeggers en advertenties in huis-aan-huis-bladen worden geweigerd die geluk beloven, die ziekten kunnen genezen, die examenvrees wegnemen, die in staat zijn om de wereld te verbeteren.

Kwakzavers produceren bedrog en meer ellende, genereren geld dat armen beter kunnen besteden. En bovenal: zij verkopen voorspoed in een zak vol gebakken lucht. Als er iemand is die er heilig in gelooft geholpen te zijn door een wonderdokter, dan is dat omdat het eigen lichaam tegenstand heeft geboden (eigen verweer waartoe het lichaam in staat is), en niet door een krankzinnige charlatan.

Hoe dan ook: een fijn jaar zonder fantomen! (Meer lezen? Zie " Fantomen in het vizier", uitg. Boekscout, ISBN: 9789402234855, auteur:

Manuel Sewgobind  

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina