19. jan, 2018

"ME TOO" HELDEN (52)

J.P.Coen, etnische VOC-zuiveraar in Banda, Indonesië. Wilhelmina, laat haar volk in de steek als de nazi's aankomen. Prins Bernhard, accepteert smeergeld. Niettemin worden zij geëerd en hun namen vinden wij terug in het publieke domein. Corrigeren wij dit niet, ondanks de boterzachte en dubbelhartige argumenten van sommige historici die geen moeite zouden hebben met een Adolf Hitler Brug of Plein, dan komt er meer om de geschiedenis te bekladden: het Bouterse Leerstoel, het Marco Kroon Vliegveld. Het moorden van tegenstanders, het moreel vergoelijken van steekpenning, oorlogshelden die handelen in stroomstootwapens en schietgraag zijn geweest in Afghanistan, misdaden die belanden in de vergetelheid, en de daders herleven omdat, zeggen nationalistische kontdraaiers, dat ook historie is die wij moeten kennen. Deze kennis heeft wel is waar waarde voor ons nageslacht, maar misdadigers en criminelen onsterfelijk maken door een school, straat of viaduct te verbinden aan hun naam, is in alle opzichten incorrect, sterker nog: is een affront aan het adres van een ieder die een vreedzame samenleving ambieert. Als helden worden zij neergezet, als heiligen aanbeden, ondanks hun vijandschap tegen morele waarden, mensenrechten en democratische beginselen.

De voorstanders van het houden van een grondige schoonmaak, hebben gelijk. En alles waar "koninklijk" voor staat (KNVB, KNMI, scholen, en een lange waslijst) is en zal in toekomst verdacht en als besmeurd worden gerangschikt. Monarchie is in wezen en praktisch gezien, ondemocratisch. Schoon schip maken zijn wij verplicht aan de geschiedkundige feitenverzaling. Want stel je eens voor dat alle rechterlijke uitspraken teniet moeten worden gedaan en strafzaken heropend, omdat in de rechtszaal uitspraken worden gedaan in naam van de koning (zijn portret hangt pontificaal boven het hoofd van de rechter en de majesteit luistert), die...nooit is gekozen. Uitspraken van een rechter uit naam van een staatshoofd dat zich niet laat kiezen, en dus ondemocratisch zetelt, missen legitimiteit. Dit geldt ook voor besluiten in de Tweede en Eerste Kamer, en in raadszalen, waar de beeltenis van de hoogheid beslissingen accordeert.Stel je eens voor dat zo een foute held met terugwerkende kracht wordt geschrapt uit de annalen (en terecht), zoals het J.P Coen, Bernhard, Kroon, Bouterse, is of zal vergaan, dan wankelt de rechtsstaat.

Bij sommige historici zijn de hersens vloeibaar geworden. En bij sommige politici (PVV, CDA, VVD) is dat al langer een feit. Helden die geen helden zijn, moeten vallen. En keihard, en zo snel als dat maar kan. De Nederlandse geschiedenis heeft etterende plekken. En een lichaamsdeel met koudvuur moet je amputeren.

Manuel Sewgobind            

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina