21. apr, 2018

DE WERELD VOLGENS BAKAS (58)

Opscheppen. In sommige culturen is opscheppen traditie. Doorgaans is opscheppen het resultaat van een sterk gevoel van minderwaardigheid. Van schaamte dat er geen automatische erkenning is van  "kwaliteiten" die toch zo voelbaar en zichtbaar aanwezig zijn. Kunnen en willen meetellen is een drijfveer. Opschepperigheid is geboren, in een ultieme poging de waslijst aan eigen omissies te maskeren.

Eerst was daar (als Hindostaans voel ik mij geroepen a priori het blik intern te werpen) Ramautarsing, slachtoffer van Forum voor Democratie, die de hele wereld kan "omlullen", zoals hij dat verwoordde, inclusief Femke Halsema. Je moet wel lijden aan een ongeneeslijke vorm van zelfoverschatting als je meent je te kunnen meten met een van Nederlands betere debaters. Echter: hij kwam, zag en viel!

En dan steekt een andere Hindostaan zijn kop boven het maaiveld uit: Adjiedj Bakas. Hij heeft niets te klagen, zegt hij in een interview in de Volkskrant (10 april 2018). "Klagen over Nederland is natrappen". In Nederland is hij een A-merk geworden, beoordeelt hij zichzelf, in Suriname zou dat hem nooit zijn gelukt, zegt hij in mateloze gepoch terwijl hij Suriname een doodstrap geeft.  De Hollanders hebben hem gevormd, zonder dat zij iets hebben teruggevraagd. Als voorbeeld van de kennis van Nederlanders memoreert hij hun kennis van dassen strikken en dat bruine schoenen niet passen bij een blauw pak. Miniscule futiliteiten, die duiden op grote voorkeur voor windowdressing en oppervlakkigheden. En "migranten moeten niet zo lopen klagen". Bakas is van lontje getikt: het recht van klagen wordt de kritikus ontnomen!  Is Nederland één van de beste landen om in te wonen? En als je dat niet onomwonden vindt, dan pleur je maar op. Dat is ook wat de VVD (Rutte) zegt. Of ik hier blijf of oprot, is mijn beslissing, waarde Bakas, enkel en alleen van mij, een aansporing of verbod moet je voor jezelf houden en anderen niet de maat nemen, in alle glorie van betutteling. Bakas streeft kennelijk naar een land van allemaal gelijkgestelden (een onmogelijkheid en onwenselijkheid) en één grote, gelukkige homogene gemeenschap (een utopia dat nergens bestaat en kan bestaan), waar kritiek á la Noord-Korea of Turkije is verpletterd. Is Nederland een paradijs? Als Bakas beweert dat hij lezingen over de hele wereld houdt (weer die overdrijver, pocher en dikdoener), weet hij niet dat de wereld bestaat uit ca. 195 staten, en dat de wereld niet alleen bestaat uit Nederland en Japan.

Er is niets mis met identiteitspolitiek, waar hij van gruwelt. Waar hij niet van gruwelt zijn de eliteclubjes, waar hij zich graag vertoont. Hier heb je een overkill van in Nederland. Zoals ook de nadrukkelijke aanwezigheid van de VVD, uit welke hoek regelmatig het verwijt komt dat er teveel wordt gekankerd. Wat Bakas niet kan weten (omdat hij over de hele wereld reist en bijna nooit in Nederland is!?) zijn de donkere bladzijden van mooi Nederland. Liegende ministers en staatssecretarissen, frauderende wethouders, banen die door politici onder elkaar worden verdeeld, Nederland als monarchie waar de koning nooit wordt gekozen en enkele honderden miljoenen euro's per jaar kost, Nederland besmet met confessionele waarden en normen waar het Wilhelmus verplicht moet worden uitgeschald, de politie graag schiet en de nekklem plezierig vindt, een Rutte die patent heeft op leugens en bedrog (MH17 en Poetin), verspilling van belastinggeld aan oorlogsspeelgoed, de instandhouding van een parlementaire democratie die partij-autocratisch is, de steun aan dictaturen die mensenrechten vertrappen en anderzijds winsten opleveren voor Nederlandse bedrijven (programmatisch punt van liberalen), de talloze brievenbusfirma's waar de VVD nooit tegen zal ageren, de toekomstige afschaffing van de dividendbelasting (waar de VVD over liegt en van profiteert), privacy van burgers die als overbodigheid moet worden geamputeerd. Bakas, ben je er nog ? Is dit de Nederland die jij zo superieur vindt en op geilt?

Bakas is een verklede Hollander, die Suriname buitengewoon negatief voor het voetlicht brengt. Uiteraard, je hebt Bouterse van wie ik wil weten wanneer hij eindelijk gaat sterven, maar door niets van het land overeind te houden, doe je de bevolking onrecht aan. En waarom hij in het interview moet zeggen dat hij met "veel negers in bed heeft gelegen", valt buiten elke relevantie ("neger" is overigens politiek incorrect, want een scheldwoord). En beste Bakas, hoe stupide is het om Hindostanen te adviseren om niet te blijven hangen in het verleden. Je zou het verleden moeten koesteren en van daaruit de toekomst modelleren, vind ik. Ik wil en moet onthouden wat mijn voorouders is aangedaan vóór, tijdens en ná de immigratie. Het verleden is historie, dat nodig is voor de jaren die komen. Bakas ontkent evenwel het pijnlijke verleden. Pleeg geschiedvervalsing, poogt hij laconiek te zeggen.

Bakas noemt zichzelf een trendwatcher, dat is zoiets als voorspellingen doen, op basis van eigen wensen, hoop en gevoelens, niet op grond van empirische waarnemingen, met een wetenschappelijk vertrekpunt. Bakas is een veredelde Nostradamus: de waarzeggende astroloog (begin zestiende eeuw) die zeer vage voorspellingen deed, en daarom, vanwege die vaagheid, soms scoorde. Maar iedereen die de krant leest, kan dat ook. Maar bovenal: lees het interview en concludeer dat Bakas een opschepper is die symbool staat voor de elite en arrogantie. Onderdrukten zitten in die positie door hun eigen schuld, aldus deze astroloog. Een onvergeeflijke affront! En daarom doe ik een voorspelling: Bakas zal ook vallen. Het is een kwestie van tijd.            

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina