20. okt, 2015

Zwarte Piet: onbehaaglijk gevoel (7)

De slavernij heeft ook ruim 200 jaar stand gehouden, was ook een "realiteit", maar realiteiten (denk aan despoten, politieke stelsels) kunnen ongewenst zijn. Een realiteit kan verworden tot een gewoonte, tot een cultuuruiting. De slavernij is formeel gesproken gesneuveld, ondanks fel verzet destijds. Cultuur of onderdelen daarvan die onderscheid maken tussen mensen, al dan niet subtiel, die de weg openen tot geweld, die een kern van belediging in zich hebben jegens andersdenkenden, die in meerdere of mindere mate een gevoel van superioriteit uitdragen, en die vervolgens-terecht- tot discussie leiden, kun je niet wegwuiven.

Zwarte Piet als deel van de volkscultuur, is zo een gevoeligheid. Je kunt er relativerend over doen (zwart worden ze als ze zich door de schoorsteen wringen; geen enkel kind gelooft dat langer, bovendien komen ze nu over de daken, of bellen ze aan de deur), het is een kinderfeest (met een bedenkelijke opvoedkundige waarde), het is begonnen als Baas (=Sint) en knecht (= zwart, onderdanig, dikke rode lippen, dom), en bestaat alszodanig in de huidige actualiteit, ligt om die reden zeer gevoelig, dus terecht in het publieke debat.

Sinterklaasfeest is culture realiteit, maar discutabel. In de discussie gaat men in een grote boog om de argumenten heen en worden gevoeligheden genegeerd. Dit kinderfeest heeft impact op de jonge hersenen: knechtzijn wordt normatief beoordeeld. Je kunt activisten niet veroordelen, ook niet tot " herstelbetalingsactivisten" , zoals Jan Dijkgraaf dat ieder jaar rond deze tijd doet in Metro. Hoe voelt dat, Sint Jan Dijkgraaf, om je als superieur door de redactiekamer te verplaatsen of door jouw lezers hierin te worden bevestigd ? Is het ego-strelend om knechten te hebben, Sint Jan ? Jij hebt kritiek, Jan, je hebt daartoe elk recht, maar onthoud jij dit recht aan anderen (de beproefde handelwijze van Wilders overigens) ?

De Sint mag wat mij betreft (ondanks mijn aversie tegen heiligen) blijven, maar de zwarte knechten, nee, doe ze in de ban. Het is niet prettig om......ondergeschikt te zijn.

Manuel Sewgobind            

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina