17. dec, 2015

Wat weet Willem Alexander van Argentinie ? (12)

Judith Herzberg schrijft gedichten en toneelstukken en zat in het comite van aanbeveling van het Verzetsmuseum. Maar, schrijft NRC Handelsblad (woensdag 16 december), ze heeft zich teruggetrokken. De reden hiervoor is dat Willem Alexander de tentoonstelling " Geen nummers maar namen"heeft geopend over politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau.

Herzberg motiveert haar terugtreden met " zou het niet meer voor de hand liggen als de koning zich eens in het openbaar bezighield met geen nummers maar namen in Argentinie ?

Pats boem, die zit, vind ik. De vader van een Nederlandse koningin was staatssecretaris in het Videla-regime dat gevangenen massaal liet martelen en verdwijnen. Met de Dwaze Moeders als gevolg, die nog steeds willen weten waar hun zonen zijn. Maar daar weet de koningin niets van. Geen kwaad woord over haar vader. Kan ze zich niets herinneren, of weet ze inderdaad niets ? En als dat zo is, kun je dan in onschuld blijven geloven ? Als je geen informatie hebt, kun je ook geen onschuld bepleiten. En zou het kunnen zijn dat Willem A. toch ietsie pietsie meer weet ?

Herzberg is boos. " Ik begrijp niet goed hoe hij het lef had deze tentoonstelling ... te openen".

Samen met haar denk ik dat Willem A. dit een eer vond. Om je kapot te schamen ! En ik ben het ook compleet met haar eens dat de actie van de koning een belediging is voor degenen die hun leven op het spel hebben gezet om de wereld van criminele krachten te ontdoen en daarbij het leven lieten. Ik denk dat de door bijna 80% van de Nederlanders geaccepteerde monarchie (wat is er met de Nederlandse bevolking toch aan de hand ? Is men ook bereid om op alle hoeken en gaten gigantische beelden van de Geliefde Koning op te richten ?) geen gelijkenis ziet met de ongeveer 30.000 doden die zijn gevallen tijdens het kabinet waarin Jorge Zorreguieta minister was. En ik denk dat Willem A. dit ook niet ziet, of wilt zien. Is het regime van Videla niet misdadig genoeg geweest ? De Zorreguieta-familie kijkt de andere kant op. De Nederlandse bevolking gaat in een wijde boog om het vraagstuk heen. Politiek Den Haag...... tja, het is daar veelal misleiden, toedekken, liegen, informatie achterhouden, belonen van criminelen, geoorloofd witwassen van crimineel geld, etc. etc. De Dwaze Moeders zeiken, lijkt Den Haag te willen zeggen.

Herzberg hekelt de daad van Willem A. Wat ook moet worden gehekeld is de monarchie, een overblijfsel uit lang vervlogen tijden, die ettelijke honderden miljoenen euro per jaar kost, en waar de Belastingdienst ver van moet blijven. Pijnlijk voor de oude vrouw van 84 die met een AOW'tje moet zien rond te komen en niet in koninklijke weelde kan en mag leven.    

Manuel Sewgobind  

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina