7. mrt, 2016

ONTMANTEL MONARCHIE IN SURINAME (17)

Armand Zunder is onderzoeker en voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) en pleit voor herstel van inheemse namen. Hij legt in NRC-Next (25 febr. 2016) uit dat de Nederlandse kolonisten niets wilden weten van de oorspronkelijke namen en vernoemden m.n. bergen naar expeditieleden en leden van de koninklijke familie. Het ligt gevoelig bij Nederland (dat het verwijt liever niet gemaakt wilt zien; wil ook niet ingewreven worden dat zij in Indonesië in 1947 misdaden heeft gepleegd, en in Bosnië ernstig is tekort geschoten), maar je moet Zunder gelijk geven: het was een bewuste poging van de kolonisten, met goedkeuring van de Hollandse overheid, een stukje Indiaanse en boslandcreoolse identiteit (ook van de Britsindische/Indiase en Javaanse contractarbeiders: MS) af te breken.
De kolonisatie van Suriname: de invoering van de slavernij en het uitzuigen van de contractarbeiders, was een historische vergissing, en heeft het land niet gebracht wat nodig was voor de ontwikkeling. Er vloeide meer het land uit dan dat er werd geïnvesteerd. Het waren de kolonisatoren en Nederland die de rijpe vruchten consumeerden. En het waren zij die er alle belang bij hadden de bevolkingsgroepen verdeeld te houden en de wording van een collectief te dwarsbomen (een collectief met recht op groepswaarden en daartussen dwarsverbanden in een zoektocht naar gemeenschappelijke perspectieven). Een koloniserende mogendheid kan en mag niet worden beloond met symbolische naamgevingen.

Om nog meer redenen moet Suriname zichzelf niet dagelijks in botsing brengen met het pijnlijke verleden (het verleden dat een feit is, en moet dienen als bewijs voor het onrecht, en daarom niet te vergeten; wat ik bedoel is dat kolonisatie niet moet worden geëerd), en evenmin met de tegenwoordige tijd. De monarchie is strijdig met democratische beginselen: hier geldt het erfrecht, en dus wordt het staatshoofd nimmer gekozen! De huidige koninklijke familie heeft voorts een discutabele link met het Duitse verleden uit de Tweede Wereldoorlog en biedt  bovendien onderdak aan omstreden aangetrouwden, iemand die een relatie had met een topcrimineel, iemand die niet wilt worden herinnerd aan de betrokkenheid van haar vader bij de Argentijnse dictatuur tijdens het Videla-regiem. Een bedenkelijke soort van monarchie.

Het is voor het geweten van Suriname belangrijk dat de resten van de monarchie worden geamputeerd. Voor de Julianatop, met 1280 meter de hoogste berg in Suriname, wilt Zunder de Indiaanse naam Ipinumin in ere herstellen. Ik zeg: waar wachten wij op ? Gewoon doen. En tegelijkertijd schrap je het Wilhelminagebergte, Bernharddorp, Emmaketen, Oranjegebergte, Hendriktop, de Prins Hendrikstraat, de Koninginnestraat, de Julianastraat, en alle andere namen die doen denken aan de Oranjes. Vervang die met namen van vrijheidsstrijders uit de slaven- en contractarbeidstijd, die bewustwording hebben gebracht. En het standbeeld van Wilhelmina, omdat dat, nou ja een kunststuk is, per boot terugsturen naar Den Haag.

Suriname kan opruimen. En een stukje verloren identiteit terughalen.

Manuel Sewgobind        

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina