3. jul, 2016

IS BOUTERSE DE VADER DES VADERLANDS ? (23)

Het is een eretitel, voor het eerst gegeven aan een Nederlandse prins (Willem 1), dus geen moment serieus te nemen en als brandhout af te voeren. Een titel die doet schaterlachen van dwaasheid tot in de late uurtjes. Een vader des vaderlands zou zich verdienstelijk hebben moeten maken voor iedereen, die wordt vergeleken met een vader met een onmetelijk gevoel voor sociale rechtvaardigheid. Een vader der lichten. Die kan dus nooit bestaan. Met uitzondering dan in...Suriname. Hoe achterlijk stupide is dit niet ! Dat Bouterses achterban tot die kwalifikatie komt ! Om bloed van te kotsen ! Een noemer met de geur van rotte eieren. Het zou zo kunnen zijn dat zijn supporters deze eretitel hebben van horen zeggen, zonder te beseffen welke mythische waarde hieraan is verbonden. Een vader die zijn 15 kinderen om zeep brengt, en later het genoegen heeft om nog meer kinderen met afwijkende ideeën de hel in te jagen. Een vader die handel drijft en laat drijven in verboden middelen, die hersenloze volgers bevoordeelt met grote lappen grond en topfuncties. Bemin je vader, praat hem na, verdedig hem, en hij laat je toetreden tot paradijselijke geneugten.

Dit overkwam Sandew H. Een opmerkelijke geschiedenis. Zijn broer, één van de vijftien aan flarden geschoten kritici op 8 december 1982, bekeert zich in het begin tot fel verzet, om nu een fervent voorstander van Desi B. te worden. Hoe dit kan ? We hebben te maken met Suriname, waar de verleiding van avonturiers om tot de gilde der VIP's toe te treden, dermate groot is, dat een dode broer wordt opgeofferd, en wellicht ook een zus of moeder te koop wordt aangeboden.

Sandew H. heeft iets om uit te leggen. Dat Bouterse hem heeft beloond voor zijn 180 graden ommezwaai, dat moet haast zekerheid zijn. Wat is het wondermiddel dat hem heeft doen bezwijken ? 100 euro ? Dit is mogelijk. Een gigantisch groot stuk grond langs de Suriname- rivier ? Kan. Een adviesfunctie waartegenover uitbetaling in Amerikaanse dollars met vijf nullen staat ? Een bedrag ineens met 6 nullen ? Een kilo goud ? Een houtconsessie ? Sandew H. gaat nu door het leven met een groot geheim. Zijn de nationalisten die niets moesten hebben van betweters uit Nederland uitgestorven ? Laten zij zich nu de les lezen en vernederen door een Hagenees ?

Tja, wat moet je denken van Suriname ? Waar kringen rondom Bouterse prehistorische cliches als Vader des Vaderlands nieuw leven inblazen. Waar de aversie tegen allesweters uit Nederland immens is, en plotsklaps weer niet. In social media wordt Sandew H. verbaal tot bloedens toe aangevallen, maar beter is emoties even aan een kant te zetten, en de ratio laten spreken: hij vertelt hoe Bouterse hem zo ver heeft kunnen krijgen en waarmee hij is omgekocht (de armen in het land hebben alle recht dit te weten). Hij vertelt waarom hij zo uniek en superintelligent is, en een betere denker dan alle andere Surinamers. Hij bewijst dat hij de oplossing heeft voor de crisis. Hij laat zijn bankafschriften zien. Hij toont aan dat hij in veel opzichten meerwaarde heeft, dat Suriname niet zonder hem kan. En tenslotte: hij legt klip en klaar uit dat zijn broer en alle anderen terecht zijn omgebracht. En de nationalisten leveren een tegenprestatie: niet meer zeiken over redders uit Nederland.

Manuel Sewgobind        

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina