27. dec, 2016

BOZE BURGER NÁ KERSTTOESPRAAK (29)

Willem Alexander heeft gesproken. 1.5 miljoen (dwalende) mensen hebben gekeken: valt tegen, denkt de koning, heeft de rest (meer dan 16 miljoen zielen) in mij geen interesse meer ? Is dit een neergaande spiraal ? Hoe dan ook, ik heb de televisie geboycot. Ik kan de monarchie niet uitstaan. Wel de krant opengeslagen om te lezen hoe onschuldig hij zich doet voorkomen en hoe de coalitiepartijen proberen (want de koning schrijft geen toespraak: mag niet, waarschijnlijk kan hij dat niet, het is het kabinet dat zich ieder jaar positief probeert te profileren via de monarch) hun tanende populariteit kleur te geven.

En wat via de marionet Willem naar buiten is gekomen, maakt mij boos. Woedend.

"Het extreme lijkt het nieuwe normaal te worden". Hiervan maak ik: de ondemocratische  monarchie (bij herhaling: hij wil niet worden gekozen) lijkt het nieuwe normaal te worden. Geen moment denkt hij eraan om te stoppen met de onzin die de republiek op afstand houdt. 

"Zoekend naar zekerheid, graven groepen zich in, in hun eigen gelijk". Over zoeken gesproken: het wil met hem maar niet lukken met het zoeken naar de principes van de democratie; de monarchie graaft zich in, in haar eigen gelijk. Een gelijk dat ze niet kan hebben.

"Wie twijfelt over de toekomst, idealiseert vaak het verleden", klinkt het filosofisch. Maar een wijsgerige is hij niet. Hiermee komt hij "belangrijk" over, en het kabinet wilt heel graag dat de burger dit aforisme onthoudt in het stemhokje. Ik stel tegenover deze zin het volgende: Wie niet twijfelt over de toekomst, idealiseert (het verleden van) de peperdure en ongewenste monarchie, en ook Rutte2.

"Het fundament van het dagelijkse leven wordt drijfzand als beleving het zicht op de werkelijkheid verdringt". De zin moest zijn: Het fundament van de dagelijkse monarchie wordt beton, als beleving van het koningschap permanente werkelijkheid wordt.

"Dat velen onzeker zijn, is begrijpelijk; relativeer je zorgen, het leven is beter dan vroeger". Godverdomme ! Ik word bozer en bozer en ga relativeren: kijk eens aan, wie het over zorgen heeft, een zorgeloze koning voor wie het kabinet duizend procent zorgt, met een eigen vliegtuig, eigen schip en gouden koets, gratis vakanties en geen vermogens- en inkomstenbelasting, waar vrachtwagens maandelijks bakken vol geld in zijn Wassenaarse tuin omkiepen. Feitelijk wil hij zeggen: jullie moeten relativeren, niet zoveel zeiken, en steeds eraan denken dat jullie het goed hebben. Dan voel je je ook stukken beter. Ik beoordeel dit als een belediging van mensen die op het punt staan te verdrinken in pessimisme en een groot tekort aan dagelijkse behoeften. Relativeer en hou op met gekanker ! Overdrijf niet, want je hebt het beter dan je denkt. Help elkaar en het komt goed, voegt hij eraan toe. Ja, het komt goed, in het hiernamaals, denk ik ! Ik zie dit ook als een reprimande aan het adres van de burger, en dit komt het kabinet heel goed uit. Dit is kabinetstaal ! Rutte c.s. proberen te redden wat er te redden valt. En of de kiezer straks in maart gaat relativeren ? Ik denk het niet. Ik hoop het niet.

"Problemen moeten wij vreedzaam oplossen", klinkt het belerend vanuit de kansel. Echter: de monarchie is een moreel, juridisch, staatsrechterlijk en politiek probleem, en dit los je vreedzaam op als deze kersttoespraak Willem's laatste is geweest en hij met zijn kroost een enkele reis Argentijnse platteland heeft geboekt. "Ruimte om de denken en debatteren , zonder jezelf in te graven, zonder angst", is een boodschap die ik van Willem en van Rutte's ploeg heb overgenomen in deze blog.

Manuel Sewgobind      

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina