12. feb, 2017

SANDEW HIRA IS GEEN GANDHI (31)

Bouterse ontkent dat hij bij de moorden op 8 december 1982 aanwezig was. Sandew Hira, zijn fluisteraar en biograaf, was er zelf niet bij, maar niettemin gelooft hij Suriname's sterke man, omdat de getuigenissen in het proces tegen Bouterse "geen helder beeld" geven. Hira moet een dubbele agenda hebben, want als hij de feiten op een rij had gezet, zou hij Bouterse moeten wantrouwen. Immers: hij zegt dat de moorden in Fort Zeelandia in de avond hebben plaatsgevonden, toen was hij er niet meer bij, terwijl waarnemers (niet alleen nabestaanden) en experts concluderen dat de moordpartijen overdag hadden plaatsgevonden. Sandew Hira verwijst naar de getuigenis van Fred Derby (als enige overlevende van de decembermoorden) waarin een gemene fout zit. Derby zou hebben gezegd dat "anderhalve uur na de vlaggenparade repeteerschoten vielen". Hira concludeert hieruit dat dit s'avonds moet zijn gebeurd, Bouterse was dus al weg. Maar hij verdraait de geschiedenis: de vlaggenparade vindt in Suriname in de vroege ochtend plaats. Hira is niet getrouwd met waarheden. Hij randt moedwillig de woorden aan van een kroongetuige. Hans Buddingh' schrijft in NRC dat al in 2001 een verklaring van Derby is opgenomen op de band: de slachtpartij vond overdag plaats. " Rond half negen s'ochtends werden gevangenen uit mijn cel gehaald", aldus Derby. Diverse militairen hebben deze lezing van Derby bevestigd ! Hira stikt bijna in zijn eigen leugens en verdraaiingen: de videobeelden waarop de toegetakelde Kamperveen te zien is met Bouterse, werd niet uitgezonden, maar fragmenten waren op de radio te horen. Hira denkt zeker aan fotoshopping, waarop zijn held Bouterse als een bloeddorstig monster wordt neergezet. Derby vertelde later over de lichamen die hij had gezien, maar Hira blijft geloven in bloedbroeder en halfgod Bouterse.


Wat is er met Hira gebeurd ? In welk opzicht zijn de inspanningen die hij voortdurend levert, lucratief ? Nabestaanden zijn leugenachtig, meent hij. En dat zijn hersens diffuus zijn geworden, moet blijken uit "amnestie moeten ook de daders van de decembermoorden krijgen". Hira vergeet- het wordt een lange opsomming van vergeetachtigheden- dat de amnestiewet misdaden tegen de menselijkheid (schrijft Buddingh') uitsluit. De decembermoorden zijn dat wel! In zijn boek over Desi B. besluit hij:"... stop met het proces. Werk aan verzoening !" Wat een wijsneus die in Suriname eventjes komt vertellen hoe het moet! En een belediging aan het adres van de Surinamers. "Want zij weten het niet", hoor je hem roepen. "Ik kom jullie opvoeden", klinkt nog een echo.  

Dit lijkt op de Soemohardjo-benadering: vergeet en vergeef. Een door een priester of pandit gepredikte a-politieke oplossing, strijdig met de idealen en de fundamenten van een rechtsstaat en democratie. Het is niet god die beslist en veroordeelt, want de Heer doet er 20, 30 of 60 jaar over. Dan mogen criminelen intussen genieten van hun weelde, zonder lastig te worden gevallen door de onafhankelijke rechter of Openbaar Ministerie. Criminaliteit, doodslag en moord lonen, in Suriname. Want de veroordeling komt pas als je bejaard bent geworden en voor de hemelpoort staat. Een wenkend perspectief !

Hira is voeder van een chaotische, leugenachtige informatiestroom. Ik weet - misschien weet hij dat ook- dat achter iedere leugen een waarheid schuilt. Ik ben niet van deze wereld, vanaf een afstand, zonder directe betrokkenheid en douceurtjes, dien je de ontwikkelingen te analyseren. Hira is dat wel: er is tussen hem en Bouterse geen distantie, dus geen objectiviteit. Hou je van Suriname, bestrijdt dan onrecht en geschiedvervalsing, zou ik hem willen voorhouden. Of is het zo dat Hira in de voetsporen wilt lopen van Gandhi, Luther King of Mandela ? Als dit zo is, is de poging grandioos mislukt. Gandhi, King en Mandela hebben strijd geleverd, vaak met subtiele middelen, en met mondiale impact.  Hira liegt om zich heen en wilt dat misdaden tegen de menselijkheid worden beloond. Gandhi zou hem in juridische termen een oorvijg hebben verkocht! Hira zal ook blij zijn met het passieve Openbaar Ministerie en het Hof van Justitie, die beide door Bouterse worden bespeeld. Dat het ooit tot een veroordeling of uitspraak komt in het proces: in denk het niet, zolang de rechtsspraak onderdeel is van de politieke bedrijfsvoering. Hier zou Hira tegen moeten ageren: de rechtbank is omgekocht! Dit is de reden, heer Hira, waarom  er geen uitspraak komt, en u uw toevlucht zoekt tot "verzoening". U strijdt op het verkeerde front! Liegen is voor Hira norm geworden. Zijn verminkte informatie moet Bouterse bestendigen in zijn functie als Vader des Vaderlands. Bouterse is net Donald Trump, Hira is Steve Bannon: zij werpen principes in de vuilverbrander. Onbetwiste loyaliteit bewijst Hira aan Bouterse, en aan een samenleving waar recht en rechtvaardigheid plaats hebben gemaakt voor ontkenning van moordpartijen. Suriname moet in het reine komen, niet door de idee├źn van een Haagse betuttelaar die als een pandit vrede wilt stichten op de restanten van een griezelig verleden, en op een heden waar velen boven de wet staan. Deze fluisteraar van Bouterse is geen redder van het land, maar wel een aanwakkeraar van spanningen in de Surinaamse samenleving.

Manuel Sewgobind         

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina