27. apr, 2017

VOLKSKRANT DWEEPZIEK (35)

De Volkskrant, donderdag 27 april, een dag na het interview met de koning van elitair denkend Nederland, Nederland dat psychotisch wordt als Willem Alexander even voorbij komt. Ook als Maxima, niet onbesproken vanwege de bescherming van Pa die ernstige fouten heeft gemaakt, zich bevindt temidden van een presidentsdochter die geen rolmodel is voor vrouwen, en een Lagarde die dat ook niet is.  

De voorpagina, over de volle breedte, foto's vanaf 1967 tot 2017. De vraag van de krant daarbij: Hoe doet hij het? Wat hij zou moeten doen is: spijt betuigen, met terugwerkende kracht aftreden en met terugwerkende kracht alle salarissen terugbetalen, en een naheffing van de Belastingdienst over niet betaalde inkomstenbelasting. Dat is eerlijkheid. Wat voegt de voorpagina van de Volkskrant toe aan nieuwswaarde en aan kennis die een krant zou moeten delen met de lezer? Nee, het is meer een hongerige sensatie voor boulevard-oubolligheden.

Pagina 2: doorgaans scherpe columns van Bert Wagendorp, maar ook hij is tegenwoordig mild en mat geworden. En wenst hij de koning een keigave dag! Wat is er met Wagendorp gebeurd? "Wiens brood met eet, diens...". Vindt hij het niet langer verantwoord om te wijzen op het karakter van de monarchie dat zich geenszins verhoudt tot de democratie, en het ethisch onverantwoord is dat de koning via erfrecht(!) een functie uitoefent die 100% verwaarloosbaar is? In India bestaat dat nog: je blijft een paria als je als paria bent geboren, je bent een maharadja als je als maharadja bent geboren.

Op pagina 3: het interview was "openhartig, emotioneel en intiem". Voila! Openhartig ben je pas, als je toegeeft dat het koningschap een fossilisatie is, niet meer passend in deze tijd. Wees eerlijk, Willem Alexander: jij leeft niet met democratische waarden, en een erfrecht is bittere schande! Hoezo emotioneel? Hoeveel anderen hebben niet familieleden verloren bij een ongeluk? En waarom zouden wij selectief medeleven moeten hebben? En intimiteit: dat is privé domein! Correct toch? Wat je in je tienerjaren bent geweest, interesseert mij geen bal.

Pagina 4: een foto, groot, in A2 formaat.: de Volkskrant noemt hem een volkskoning, een symbool, een ijveraar. Potverdorie! En zelfs de SP, doorgaans republikeins, is onder de indruk. De VVD: dat wisten wij al: likker van Oranje, altijd geweest. En het CDA overtreft dat.

Pagina 6: Vrijmarkt, ter ere van. En alle verkopers van prullaria, vergeten dat de koning hen veel belastinggeld kost, een nieuw vliegtuig ad. 90 miljoen cadeau krijgt. Als het zo is, dat de verkopers pret willen maken, wat geld willen verdienen (omdat zij tekort komen), a la, maar dit moet ondergeschikt zijn aan een strijd van jongeren (ouderen zijn toch niet meer te overtuigen) tegen onrecht dat hen wordt aangedaan.  

Op pagina 24 had moeten staan, bij de spotprent van Collignon: "Doorbraak democratie Nederland: de koning zwaait uit". Je ziet WA in een Rolls Royce stappen, zwaaiend, rijdend richting Buenos Aires, om voorgoed uit het zicht te verdwijnen.

De Volkskrant, een progressief imago, maar niet heus. Een bijdrage leverend aan ondemocratische principes. Een mantra, een gebod, om de koning als een bijbelse godheid te presenteren en hopen op aanbidding. Hallo Volkskrant, jullie daar bij de redactie: zijn jullie bezig aan een terugkeer naar het verleden dat wij moet bloed en tranen hebben overwonnen? Of gaan jullie een beetje van deze tijd propageren? Hallo Wagendorp: wordt eens wakker en leg de vinger op de zere plek! Wees een dwarsloper.

De Volkskrant: een ordinaire krant die zichzelf niet kan en wilt onderscheiden. Verzuipt in Telegraaf- en RTL-neurose. Een domper voor de serieuze journalistiek.

Op pagina 25 had ik willen lezen, onder een artikel over redenen om de monarchie te ontmantelen: "Dit zijn feiten, stupid".  En stupid zijn alle monarchisten.

Manuel Sewgobind

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina