18. aug, 2017

WILHELMUS IS GEEN IDENTITEIT (40)

Kijk ze lopen op het Binnenhof: Rutte, in zijn dossiers de belastingvoordelen voor bedrijven; Buma, zware mappen met christelijke waarden en alle coupletten van het Nederlandse volkslied; Seegers, gods woorden tegen het zelfbeschikkingsrecht van mensen; en Pechtold, ja, van alles een beetje en dus niets. Alexander de mediator.

De verwondering over de dikke huid van Dijkhof die asielkinderen het land uitgooit, is toch begrijpelijk? Hij is immers van de VVD. En als Rutte zegt "zich niet mee te willen bemoeien" is dit ook begrijpelijk, want hij is immers... van de VVD. Deze kogel van rechts moet niet verbazen.

Er zijn tig redenen om Buma te grazen te nemen. Het Wilhelmus verplichten op scholen? De dossiers van Buma komen van vóór de Verlichting. Wij kunnen Buma verpletteren met:

1. Het Wilhelmus verplichten is als het verplichten van de acceptatie van een diffuse identiteit. Subculturen hebben iets dat op een identiteit lijkt. Maar een nationale identiteit is fictie, tenzij je Kim-Jong-un of Trump heet.

2. Verplichting van een gevoel doet Noordkoreaans aan. Een democratie bewaakt juist de gevoelens van minderheden. Die maken een land niet "great", denkt het CDA, gedirigeerd door de PVV.

3. Het Wilhelmus spreekt van een Duitse en Spaanse identiteit. Nederlanders willen geen fusion. Of toch wel? 

4. "God is een schild", herinnert het Wilhelmus. Wij zijn toch blij met de scheiding van kerk en staat? Het CDA heeft bijzondere scholen gewild, als je het volkslied wilt verplichten, besmet dan de kinderen op christelijke scholen mee, en houd je poten af van het openbaar onderwijs.

5. Het Wilhelmus gaat aan een stuk over de monarchie, dat geen grammetje democratie meedraagt. Het gaat aan een stuk door over één familie, die een bespottelijk samenraapsel is van Duitse en omstreden aangetrouwden, die liegen als norm hebben.

6. Het Wilhelmus versterkt het idee van nationalisme: Nederland über alles. Waartoe dit leidt is niet moeilijk te raden. Alles wat vreemd is, is gevaar. Grenzen dicht, xenofobie, opschonen van beelden die herinneren aan de slaventijd, vieren van Sinterklaas, ziedaar de Nederlandse identiteit en cultuur. Bescherm de Nederlandse geschiedenis, en duw dat met helse kracht door de strot van iedereen die anders denkt.

Ze lopen op het Binnenhof, de redders van het land. Met nietszeggende dossiers, waarin de adem van Wilders waakt. Dat zijn de bewakers van een identiteit die zich niet laat definiëren. Het Wilhelmus verplichten? In de droom van Buma is god verschenen, en Willem Alexander: "Als je dat nalaat, wacht jou de hel". Buma beeft. Wilhelmus van Nassau, de koning van Spanje, god de heer: verdomme, daar gaan de onderhandelaars van de politieke partijen over. Darvoor zijn ze gekozen, niet waar?

Manuel Sewgobind       

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina