11. sep, 2017

FOUTE HELDEN (42)

Voetbalclub Willem II uit Tilburg wil af van de naam: Willem was een foute koning die Nederland degradeerde. De "P" in PEC Zwolle staat voor Prins Hendrik, een foute Duitse prins. Wilhelmina vluchtte naar Engeland toen de nazi's aankwamen en liet haar volk in de steek. Prins Bernhard had een ziekelijke zwakte voor steekpenningen. Piet Hein was een zeerover. Juliana was eigenwijs en nors. Beatrix niet goed voor de kinderen en aangetrouwde families.

Waarom zouden wij loosers moeten eren met naamgeving? De geschiedenis wemelt ervan. Foute personen die erkenning krijgen die hen dient te worden ontzegd. Wij bedenken toch ook niet de Balthasar Gerardsstraat, het Adolf Hitlerplein, het Bouterse Gebergte? De Geert Wilders boulevard? Het Fregat Balkenende? De Teevenbrug?  

Er valt veel te schrappen, uit het publieke domein, dat ons doet herinneren aan een pijnlijk verleden. Dat verleden hoort in een museum, ten voordele van studenten en onderzoekers. Het publieke domein dient brandschoon te zijn. Tegelijkertijd zouden Suriname en de Antillen zich moeten beraden op het verbieden van namen van foute helden uit de koloniale tijd, die de toeristen en de lokale bevolking uitlachen en bij hen een gevoel van vernedering opwekken.

Schrap ook het Wilhelmus: daain zit teveel oud Duits bloed en Spaanse furie die wij kunnen missen. Wijzig ook de naam Maxima, want t.z.t. zal duidelijk worden dat wij een  (ongevraagde en ongekozen) koningin hebben (gehad) die laconiek doet (deed) en luchtig denkt (dacht) over verdwijning van massa's mensen in Buenos Aires.

Manuel Sewgobind

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina