20. nov, 2017

WAAROM JONGEREN RADICALISEREN (47)

Islamitische Staat is, geografisch gezien, verslagen. Dit betekent niet dat de beweging de oorlog heeft verloren. De stijders zijn er nog, gevlucht naar alle kanten, hopend op hereniging. Waarom jihadisten ooit waren toegestroomd in Syrië, om het kalifaat te helpen stichten, moet iets hebben van kortzichtigheid. Want  met enige kennis van geografische verhoudingen kon je niet verwachten dat IS een deel van Syrië, Irak, Iran, Turkije cadeau zou krijgen. Zelfs met oorlogsgeweld, bombardementen en bermbommen, kon IS nooit delen van erkende staten in handen krijgen. De vanuit Europa vertrokken sympathisanten waren meer naïef dan slim.

Toch is er een waarom. Waarom hebben zoveel jongeren de sprong in het duister niettemin  gewaagd? Zelfs de onzekerheid dat er ooit een eigen staat zou komen, weerhield hen niet van afreizen. Dan moet er een andere reden zijn. In West-Europa is de toerantie van andere culturen afgenomen. De opkomst van xenofobe politieke partijen is razendsnel gegroeid. Moslimjongeren voelen zich daardoor bedreigd, en aanslagen zijn zo gepleegd. De schuldvraag dient zich aan: wie heeft bijgedragen aan de verleiding tot het plegen van meer aanslagen, en tot genegenheid voor IS? Het is niet uit te sluiten dat Wilders (om mij te beperken tot Nederland) tot de radicalisering heeft bijgedragen. De manier waarop rechtse partijen in Nederland Wilders copiëren, is ook verdacht. Aan de basis ligt uiteraard het "vooruitzicht" voor de jihadisten: een reis naar het paradijs. Dit lonkend vooruitzicht is even bekrompen als de "zekerheid" dat er een kalifaat binnen handbereik was.

Vertwijfelde jongeren zouden kennis moeten nemen van de inzichten van Richard Dawkins: dat geloof geen enkele heil dichterbij brengt. Geloof leidt tot wanorde, chaos en intolerantie. Een vorm van atheïsme biedt herkenbare openingen dan het geloof in een paradijs, dat er niet is. Het paradijs is een fictie, ontworpen door slimme kenners, om hun macht te bestendigen en te vergroten. En passant wordt angst ingeboezemd. De geschiedenis kent geen enkel voorbeeld van duurzame vrede via de weg van het geloof. Geloof heeft de tegenstellingen aangewakkerd, en de wereld ondergedompeld in een moeras van dood en ellende. Sommige historici wagen zich aan een flinterdunne verdediging: ook Hitler en Stalin waren atheïsten, en hadden zij miljoenen slachtoffers op hun geweten. Hitler en Stalin (zonder enig respect) hadden weliswaar een gloeiende hekel aan de kerk, vanwege haar monopolie, en deze macht wilden ze breken, maar het geloof in een god hebben zij nimmer ontkend. Het atheïsme valt niets te verwijten. Verwijt treft het geloof, dat de wereld slechter heeft gemaakt.

Jihadisten zouden minder laf en lui moeten zijn: toetsen in hoeverre het geloof kan waarmaken wat het belooft, en voortdurend nieuwsgierig moeten zijn: klopt het wel wat imams vertellen ? Ook jonge imams die in Nederland en België op veel respect kunnen rekenen. Zij vertellen dezelfde boodschap die honderden jaren oud zijn, wel in een nieuw jasje. En als de intolerantie -waar de politiek aan bijdraagt- toeneemt, en Wilders "minder, minder, minder..." roept, biedt het geloof "houvast". En steekt radicalisering de kop op.

Jonge moslims radicaliseren, de schuldige hiervan is aan te wijzen. De steun die zij menen te moeten zoeken bij het geloof, is onheilzaam. Ze strijden tussen twee kwaden: vreemdelingenhaat en geloof. De oplossing ligt dichterbij dan wordt gedacht: integreer met Dawkins. En werk mee aan een betere wereld, waarin plek is voor een ieder, wie je ook bent, waar je ook vandaan komt. En sturen wij de betweterige kenners van heilige boeken het bos in. 

Manuel Sewgobind          

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina