1. feb, 2018

JOHAN MAURITS VAN NASSAU (53)

Wat mij betreft takelen ze alle foute helden van hun sokkel (vergl. het neerhalen van Saddam Hossein), vermalen ze het materiaal tot gruis en...ja zelfs als ondergrond voor wegenaanleg zou ik dat niet aanbevelen. Zo fout zijn ze geweest, tijdsbeeld of niet. Het waren rovers van mensenlevens. De discussie wel of niet corrigeren van de geschiedenis, wel of niet herschrijven daarvan, is niet langer zinvol: kannibalen moeten niet rekenen op begrip en/of eer. Doen wij niet met Stalin, Mao, Hitler, Lenin, Zwarte Piet, en alle anderen die de mensheid hebben bedrogen.

Op de Leidse Universiteit werkt ene Piet Emmer. Niets mis mee, zou je denken, totdat deze hoogleraar heeft gemeend zich in de discussie te mengen. En hoe! Hij begrijpt de ophef rondom Johan Maurits van Nassau (jawel, dezelfde familie waar de Oranjes deel van uitmaken) in het geheel niet. In zijn "wijsheid" legt hij publiekelijk uit dat Maurits geen eigenaar was van plantages, of van een suikermolen, en hij...geen vermogen heeft verdiend aan de slavenhandel. Je zou denken, moet wel waar zijn, want dat komt uit de mond van een professor. Maar ook professoren zijn mensen, kunnen zich vergissen, en erger: kunnen  waarheden verdraaien en liegen. Zo wordt Emmer ontmaskerd door Ewald Vanvugt, schrijver. Want schrijft deze in de Volkskrant: Maurits wist dat zonder slaven ondernemen onmogelijk was. Onder het bestuur van Maurits nam de slavenhandel uit Afrika naar Amerika in omvang toe, omvangrijker dan de Protugese. Hij was verantwoordelijk voor de grootschalige Nederlandse mensenhandel. Nederlanders waren in zijn tijd de succesvolste mensenhandelaren ter wereld. Hoezo heeft Maurits geen rijkdom verzameld? Hij nam schatten ivoor mee. Maurits bouwde zijn loopbaan op de bebloede ruggen van slaven. Als Emmer beweert dat de Nederlandse export van gevangenen uit Afrika marginaal was, is hij bezig iets te bagatelliseren. En dat zo een wetenschapper nog op een universiteit wetenschap bedrijft! 

Emmer, die alle ethisch besef is kwijtgeraakt, durft het zelfs aan om de goede kanten van het kolonialisme op te sommen: zorg, onderwijs, riolering, waterleiding. Vanvugt noemt dit provocatie. Schandelijke overdrijving, vind ik Emmers poging tot verweer. Emmer beweert, zonder voorbeelden, zonder bewijzen. Emmer is een propagandist van verkeerde geschiedkundige feiten.

Waarom hij dat doet? Ga na. Alle Oranjes, de nazaten van Maurits, "studeren" aan de Leidse Universiteit, waar zij zonder uitzondering en zonder enige inspanning hun "mastergraad" halen, voor iedereen die dat wilt weten: cum laude. Want een Oranje is niet dom, toch? En hij/zij studeert aan een gerenommeerde universiteit, toch? Dit beeld moet de universiteit ophouden: Klasse-universiteit, voor klasse-mensen. De Universiteit Leiden is er voor de koninklijke dynastie, een gerespecteerde onderwijsinstelling, de Oxford van Nederland.  En dat is de reden waarom Emmer zijn universiteit moet verdedigen tegen aanvallen op de Oranjes, op de Mauritsen en Nassaus. Dus is de feitelijke geschiedenis ondergeschikt aan het imago van Leiden. De geschiedenis wordt vervalst om de Oranjes te behoeden van kwaad daglicht.

De gruwelijkheid van het kolonialisme krijgt een dikke laag suikerroom erover heen. En dit werkt, want de adel is een verrijking voor Nederland, vindt een meerderheid van de bevolking. Dat de vorst niet wordt gekozen, de monarchie enkele honderden miljoenen euro's per jaar kost, en beschikt over goddelijke privileges, daar zul je het volk niet over horen zeiken. Niets kwaads over de vroegere en huidige Oranjes, de huidigeZorreguieta's, daar zorgen Emmer en de RVD voor. Met zo een volk, met beperkte kennis, zou je medelijden moeten hebben. Zij viert liever feest, op zijn verjaardag, op haar 80e geboortedag. Het hart wordt vertroeteld, de geest gedecimeerd.

Manuel Sewgobind  #Manuel

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina