19. feb, 2018

ZELFMOORD IN PARAMARIBO (?) (54)

Ze waren met z'n zestienen, en in 1980 verdreven zij -aan de hand van een draaiboek opgesteld door Nederlandse kolonels- de toenmalige regering. Politici die hiervan deel uitmaakten, hadden rijkdommen vergaard, meer dan god had. Daarom was er een beetje blijdschap onder de bevolking, die wel gepaard ging met angst voor de nieuwe orde. Maar één voor één gingen ze, de nieuwe graaiers (want ze overtroffen de Arrons en Lachmans), de pijp uit. Niet omdat god er genoeg van had, want die keurde het geweld goed en sprak ze zalvend toe. Als je oud wordt (dit moeten gelovigen weten die eerder kiezen voor passiviteit) slaat de aftakeling automatisch keihard toe. De tijd is de vijand van de duivel, niet een mythisch sprookjesfiguur.  

Op 1 december vorig jaar viel er nog een couppleger: Ruben Rozendaal. Armand Snijder had de primeur in het blad van Amnesty International Nederland Wordt Vervolgd (febr. 2018) om als laatste een gesprek te hebben Rozendaal, die kort daarna de ader in zijn bovenarm zou doorsnijden: zelfmoord heette het. Het interview roept evenwel veel vragen op.

Rozendaal heeft lang, heel lang aan de zijde van Bouterse gestaan, als zijn knecht. Wat was er de oorzaak van dat hij tegen Bouta getuigde ? Hij had gehoopt de dans te ontspringen, niemand geloofde de draaikont echter, en tegen hem werd 10 jaar geëist. Was dit de reden om zich van kant te maken? Of moest hem het zwijgen worden opgelegd omdat hij steeds harder tegen Bouta ageerde? En omdat hij ooggetuige was van de liquidatie van minstens twee van de 15 critici op 8 december 1982?

Enkele citaten van Rozendaal: er zijn mensenrechten geschonden, maar ik heb geen bloed aan mijn handen; ik ben kapot van de beschuldiging dat ik bij de moorden aanwezig was; ik heb niet gestolen zoals de anderen; Bouterse heeft er alles aan gedaan mijn leven kapot te maken; ik heb niemand om het leven gebracht; Bouterse gaf persoonlijk opdracht voor de moorden; Bouterse heeft mij verteld dat hij zelf de trekker heeft overgehaald op 2 gevangenen; de rechter gelooft mij niet, wel de andere schijtluizen; Bouterse is schofterig en heeft geen lef; ik vloog met Bouterse naar het binnenland om cocaïne op te halen; we bleven zitten met grote hoeveelheden, we konden ze aan de straatstenen niet kwijt; ik heb maandenlang honderden kilo's in mijn garage opgeslagen.

Hoe stond Rozendaal bekend ? Als degene die zwaaide met zijn AK-47-machinegeweer om angst te zaaien. Hij deelde klappen uit om heethoofden te corrigeren. Als een grote cocaïnebaas. Als een leugenaar. Onbetrouwbaar.

Zelf zei hij dat bij hem de twijfel toesloeg op 8 december 1982: toen de 15 werden vermoord. Nadat in 2007 het strafproces tegen Bouterse werd gestart, had hij het niet meer. En toch wilde hij Bouta niet verraden. Een merkwaardige man was hij, die Rozendaal. Ongeloofwaardig het verhaal dat hij al in 1982 begon te twijfelen. Je twijfelt, maar Bouta was nog godfather. Je hebt je kaken stevig op elkaar gehouden. Zelfs in 2007 steunde hij de killer. Vreemd. Eerst wist hij niets in 2010. Toen wel, in 2012. Kennelijk kon hij zich dat pas herinneren toen hij ziek werd aan zijn nieren. Vreemd dat het geheugen juist toenam. Eerst was Bouta er niet bij in Fort Zeelandia, toen was hij er wel bij en heeft hij geschoten. Rare man, die Rozendaal. Hij vond de Amnestiewet een laffe poging van Bouterse, maar hij bleef desondanks in de luwte. Vlak voor zijn dood vond hij dat Bouterse de waarheid moet vertellen. "Misschien doet hij dat, vóór zijn dood". Volgens Rozendaal lijdt Bouterse aan prostaatkanker en heeft hij niet lang meer te gaan. Hij, Bouterse, kan een goede daad verrichten, aldus Rozendaal, door de nabestaanden van de decembermoorden te antwoorden, dan kan hij met een gerust hard voor de Schepper verschijnen.

Zal dit de reden zijn voor Rozendaal om eerst alles op te biechten, vervolgens zelfmoord te plegen, zodat hij zich kan voegen bij de Schepper en medelijden kan fingeren? Een mooie Schepper is dat die de nabestaanden meer dan 35 jaar in ellende laat wachten, om Rozendaal en Bouterse hemelse amnestie te bieden? Moordenaars opgelet: een kleine boetedoening en het paradijs wacht!

Of is er sprake van een complot om de loslippige Rozendaal het zwijgen op te leggen? Omdat hij beschikte over gedetailleerde gegevens die Bouterse niet goed uitkwamen? Heeft hij suïcide gepleegd om in de hemel te geraken, of hebben angsthazen hem voorgoed laten zwijgen en is de waarheid meebegraven ? Wat ook waar is, in alle gevallen een raar verhaal.        

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina