28. mrt, 2018

Overeenkomst Xi Jinping-Nederlandse koning (57)

Hans Wansing schreef in de Volkskrant (13 maart 2018) " dát China zich zou voegen in het patroon van de westerse modernisering, is een illusie gebleken". Tot deze understatement komt hij nadat het Chinese volkscongres Xi Jinping voor het leven heeft benoemd tot partijleider, baas, staatshoofd, knuffelpanda, etc.etc. van dit bijna 1.4 miljard zielen tellend land. Alle hoop was erop gevestigd dat China een ontwikkeling zou maken naar een democratische rechtsstaat, zeggen ze hier. In de Chinese grondwet is vastgelegd dat geen limiet is aan de machtsuitoefening van het staatshoofd.

Met Nederland, roomboterberg op haar hoofd, zijn er tal van overeenkomsten in politieke zin, maar dat willen ze hier liever niet weten, of zal heftig worden ontkend (met name uit VVD of CDA vat) dat er sprake zou zijn van enige staatkundige gelijkenis.

Is Nederland een moderne westerse samenleving? Met talloze voorbeelden van intolerantie, discriminatie en etnische profilering, strijd voor behoud van vernederende tradities en standbeelden, voorbeelden van bevoordeling van politieke vriendjes, ondergraving van de democratie door een toetsmiddel als het referendum te wurgen totdat de dood erop volgt (met grenzeloze dank aan gekozen kamerleden van D'66, VVD en CDA, die vinden dat er mandaat is verleend aan de politiek voor 4 jaren en tussentijds niet moet worden gezeikt, alsof mensen en tijden niet veranderen en politiek in dynamische tijden onfeilbaar is), vaten vol leugens die vanaf het Binnenhof via de poorten naar buiten over heel Nederland worden gerold, waar bestuurders (ook op lokaal niveau) bezig zijn hun eigen agenda uit te voeren in plaats van dat van de burgers. Dit is de kern van de Nederlandse democratie.

Dat Nederland een rechtsstaat zou zijn, is ook een illusie. Ontduik je als burger de belastingen, voor nog geen 100 euro, dan volgt veroordeling. Ontvlucht je belastingen (wat hetzelfde is) als prinses, of als mw. L. de Mol, of als Bekende Nederlander, dan kom je heel goed weg bij de rechter. Ben je wit, en bekend, dan is de strafmaat opvallend kort of wordt afgekocht.

Dat Xi pas van het toneel verdwijnt (hoewel tot lang na zijn dood zijn ideeën onaantastbaar heilig zullen zijn) na zijn overlijden, is niet uniek. Uit dezelfde gietvorm komt Willem Alexander, die zijn vertrek zelf mag regisseren. Hij mag zich blijven profileren vanuit Lech, zolang hij maar goedvindt. Zonder enige politieke betekenis (een reden om de monarchie de grond in te stampen), toch miljoenen aan inkomsten. De Nederlandse politiek heeft dit verordonneert, dezelfde methodiek volgend als het volkscongres. Voor hem geldt dat hij ons mag entertainen totdat hij ziek, zwak of misselijk wordt. Over China schrikken ze echter hier: "Voor het hele leven? Dat is geen democratie!". Wat voor etterende democratie hebben wij hier als de familie van Amsberg zichzelf mag opvolgen en niet aan een verkiezing wordt onderworpen (want dat doen wij met het staatshoofd in een democratie). Een levenslange Willem Alexander, die het domme volk blij maakt met fotoshoots, vanuit de sneeuw, of vanaf hun bootje, waarvan duizenden sprookjesliefhebbers en media hysterisch worden en met betraande ogen zich overgeven aan intens genot. Het opgeheven Nederlandse vingertje, dat de vloer aanveegt met andere staten, weigert te kijken naar de eigen ziekelijke verhoudingen. Dit is polderhypocrisie.  

Manuel Sewgobind

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina