5. jun, 2018

NOOR MOHAMED: LEEGHOOFD (59)

Iedereen zijn beroep. Niets verkeerds aan. Iedereen zijn poging om zijn product aan de man te brengen. Iedereen zijn moeite om reclame voor zichzelf te maken. Tot zover kan ik mee leven.

Maar als de poging overgaat in bewuste destructie van de bevolkingsgroep waartoe je hoort, om zo het nieuws te halen, in de wankele hoop de kassa te laten rinkelen, en als de poging bovendien is gebaseerd op frustraties die je uit je kinderjaren hebt overgehouden en daardoor als een leeghoofd gaat generaliseren, dan ga je grenzen over. Zoals fascisten dat doen. Zoals Wilders dat doet.

Wat heeft Kabier Noor Mohamed geflikt? Hij is zanger, nou een soort van. Hij wordt gezien als een "Hindostaanse Hazes", niet een genre die mij bekoort. Integendeel! Want dit is oppervlakkige muziek en zang, zonder inhoud, zonder boodschap of filosofie. Zonder kwaliteit, niet poëtisch, en nog minder lyrisch. Nooit gehoord van deze bruine Hazes, totdat De Volkskrant een stukje aan hem wijdde, en waarin hij meende te moeten uithalen naar de Hindostaanse groep (lees: Hindoes). Zoals gezegd: de menselijke domheid komt tot uiting wanneer je uit frustratie en jeugdtrauma's gaat veralgemeniseren en dé Hindoes aan flarden gaat schieten.

Hij, Mohamed, zegt zich goed te mengen met witte mensen, Hindoes zitten liever bij elkaar. Beste Mohamed, pleit je voor gedwongen assimilatie? Is in jouw democratie, voorzover je dat hebt, geen plek voor vrije keuze? Luister eens, man: de eigen groep opzoeken is geen misdaad, is een recht. Het grootste deel van de Nederlandse bevolking is koningsgezind en stemt rechts, en hierin zie ik geen enkele aanleiding om daar bondgenoten te zoeken. Zoek jij de witte mensen op, omdat je je muziek moet verkopen, Hindoes zullen dat niet willen aanschaffen. Hindostaanse Hazes? Dat is kwalitetsloze brandhout.

Hindoes zijn roddelig van aard, is wijsheid die van jou komt. Zijn witte mensen dat niet? Ga na hoeveel witten kijken naar RTL en de Telegraaf lezen: bijna al die kijkers en lezers zijn...roddelmachines. Ken je alle Hindoes zo goed dat jij ze rangschikt onder "roddelaars"? Potverdorie man, jij lijkt wel een bruine Wilders die iedereen die hem onwelgevallig is, de zee in wilt drijven. Als kind had je iets met je stem, zeg je, je vond jezelf voortreffelijk, lijkt het. Had je ook voldoende hersens om in te zien dat duivels in alle kulturen voorkomen? En dat het nimmer correct is om te generaliseren? Is het nuttigen van bier, bacardi en whisky, waar je groggy van werd, nog steeds je dagelijkse bezigheid? Het kan zijn dat je in een dronken bui alle Hindoes als fantomen ziet, maar uitspraken als van jou beschadigen mensen en voeden racisten en fascisten. Of je dronken bent of niet.

Net als veel Hindostanen kun jij je gevoelens niet uiten, zeg je, en je klinkt als een ervaren klinisch psycholoog. Ik kan met alle zekerheid stellen dat je nooit Hindoes hebt ontmoet die hun gevoelens perfect onder woorden kunnen brengen. Je klinkt net als een Adjiedj Bakas, die stelt dat donkere mensen geen intelligentie hebben. Je ziet overal Hindostanen op feesten met elkaar vechten (ik heb dat nooit ervaren) en het is waar: ik zie in alles wat je zegt geen humor in, wat ik zie is een opengescheurde galblaas waar ik niet om kan lachen.

Je hebt in De Volkskrant een podium gevonden om af te geven op de Hindoes die jij niet kent. Er is een verklaring hiervoor: de groep heeft jou nooit gewaardeerd, dit komt door jouw oppervlakkig beroep, er was kennelijk veel "boe-geroep", en dat heeft jou kwaad gemaakt. En nu pak je ze terug, in een vlaag van stupiditeit.

En wat je tenslotte stelt, is de moeite waard om aangifte te doen: Hindostanen (met wie je "Hindoes" bedoelt) hebben discriminatie uitgevonden". De PVV van Wilders kan hier een voorbeeld aan nemen, meen je. Ik ken, jij dus niet, Hindoe-vrouwen die geen probleem hebben om moslims een hand te geven. Heb jij je afgevraagd of de weigering misschien te maken heeft met jouw discutabele en bevuilde mentaliteit? Dat jij zelf daartoe aanleiding hebt gegeven? Als ik het interview met jou lees, kan ik begrijpen waarom er aversie is. Beste Mohamed: er is een probleem, en dat ligt in jezelf. Je wakkert religieuze tegenstellingen aan, en dit is jou wel aan te rekenen. Sterker nog: ik vind jou een gevaarlijke Hindostaanse moslim. Want jij wilt, denk ik, is "Minder,...minder...minder Hindoes". Op 5 juni 1873 kwamen Hindoes en Moslims hand in hand in Suriname aan. Zij vormden een eenheid, tegen de onderdrukkende witte kolonisatoren. Wat jij doet is ondermijning van de historie en van Hindoes. Ik hou er een vieze en bittere smaak aan over.

Manuel Sewgobind          

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina