25. nov, 2018

TREURIGE NEDERLANDSE TELEVISIE (65)

Verban zonder uitzondering alle BNers van de Nederlandse televisie, want die kunnen niet praten, of praten juist té veel en hebben daarom niets te zeggen. Je kunt heel eenvoudig concluderen dat zij geen toegevoegde waarde hebben aan de verheffing van samenleving, naar een niveau waardoor ze beter wordt. Zo is het toch? Zij die veel praten hebben niets te zeggen! Verban de commerciële omroepen die de kijker bewust stupide houden met reality-shows die met schaamteloos gevoel voor entertainment en meedogenloze jacht op kijkcijfers, het prive-domein van mensen binnen dringen. En wordt wakker als zij, die een keer maar vaker als het aan hen ligt, binnedringen in de huid van filantropen en alles "geven" om zogenaamd solidair te zijn met armen. Want er is een tegenprestatie: zij zelf moeten er beter van worden, met óf een kijkje in hun priveleven in een pas uitgekomen boek, óf een CD met tot op het bot afgezaagde nummers, waarvan je op een zondagmiddag enkele honderden bijelkaar kunt "zingen". Óf poetsen aan hun eigen imago. En in de dagelijkse praktijk van televisie-maken nodigt de ene presentator de andere uit, verschijnt tot vervelends toe dezelfde BNer in alle avondvullende programma's. En thuis in de woonkamer op de bank, is het pret en vrolijkheid, alsof daarmee zin wordt gegeven aan leven. Met ook dank aan Twan Huijs en Jeroen Pauw, bij wie de verwachte inkomsten zwaarder wegen dan kwaliteit. 

Verban stommiteiten en brandhout als "Mijn man is klusser", infantiele spelletjes van Linda de Mol, All You Need is Love, zang- en dansshows waar...BNers hun "kennis" over muziek tonen. Iedereen kan toch zien dat de Nederlandse televisie op een IQ-schaal tot 139 tussen de 1 en 5 zit? Een hersenonderzoeker zou vaststellen dat deze programma's, waar alleen de makers, de omroepen en adverteerders er garen bij spinnen, een moordende aanval uitvoeren op de hersens. Ze stimuleren niet, bezitten geen nieuwigheden, nodigen niet uit tot nadenken, en werken mee aan vergroting en verergering van dementie. Als je dit weet, is de irritatie zo hoog dat het TV-toestel met een keiharde smak op het wegdek belandt. Nee, de programma's genereren domheid en zijn lucratief voor de omroepen, die bakken vol geld verdienen, waar uitgerangeerde corifeeën koninklijk rijk worden, over de rug van...arme kijkers die zonder het te beseffen meewerken aan de weelde van anderen, die vaak de belastingdienst op het verkeerde spoor zetten. "Hoe dommer, hoe leuker", denken de makers. En zie de arme sloeders in de TV-studio die worden aangespoord om vooral uitbundig in de handen te klappen. 

Kijk naar de journaals, ook van de publieke omroepen, overeind geholpen met belastinggeld, waar Willem Alexander boven de hoofden van de magistraten hangt, uit wiens naam recht wordt gesproken. Dat je geen recht kunt spreken gebaseerd op een koninklijk systeem waarin het staatshoofd nooit wordt gekozen, en dat per definitie ondemocratisch is, interesseert de Nederlander geenszins. De Televisie, als bron van georkestreerde domheid, floreert bij de gratie van de kijker die zich laat manipuleren. 

Dat gebeurt ook bij de Evangelische Omroep, die BBC-natuurdocumentaires uitzendt. Is de BBC objectief door niet te trappen in Intelligent Design (=god), en aantoont dat de mensheid miljoenen oud is, is geëvolueerd, en dat eenzelfde soort dieren in verschillende omgevingen zich ook verschillend ontwikkelen (Galapagos, Madagaskar), en dus niet door een schepper getoverd uit het niets, de EO wil laten zien hoe slim de Heer is. Daar wijst de EO niet op, anders zou de BBC rigoreus ingrijpen. Maar de kijker ziet dit verband en vergeet de intentie van de documentmaker. De kijker bij de EO twijfelt geen moment en ziet de hand van god in de prachtig georganiseerde natuur. Er moet toch een maker zijn, denkt de EO-er in alle naïviteit.

De Nederlandse televisie? Die begint met spectaculair nieuws dat geen nieuws is: een brandje in een boerderij, een verkrachtingszaak, Holleeder, een coldcase van een moord, Hollands wel en wee, en komt daarna, soms, met grotere ellende waar de wereld van stil staat en soms in brand. Grotere rampen hangen als bijzaak achteraan, Nederland first, zouden Rutte en Buma zeggen. Toch moet er een uitzondering worden gemaakt: het is de VPRO die aanzet tot denken met doordachte programma's, die het niveau van de BBC halen. 

BNers, ga heen en verdwijn! Omroepen, hef jezelf op, of ga in de leer. Verbeter Nederland, en begin bij jezelf.

Manuel Sewgobind 

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina