2. nov, 2018

BUMA EN BLINDHEID VOOR EIGEN LAND (64)

Neem Trump, Poetin, Duterte, Maduro, Bolsonaro, Orban, Erdogan, vergelijk ze met elkaar en concludeer dat zij blind en overdreven de liefde bedrijven met het eigen land. Wat er ook geschiede op aarde, het eigen land is superieur boven alle andere en zij zijn de door god uitverkorenen om leiding te geven. Dit is nationalisme, maar in het kwadraat. Zoveel ziekelijke affectie, dat hun omgeving begint te geloven in hun boodschap als ware ze door deze of gene god eigenhadig naar de aarde gezonden. Intussen - dat hoeven ze niet luidkeels te verkondigen, het heeft alles weg van een automatisme- is hun macht duurzaam geworden, en zijn ze blijvertjes. Een alternatief is er niet, denken ze. Maar tegelijkertijd zijn ze fantomen die een bloedspoor trekken over hun land maar niettemin bewondering ontvangen van  hun symphatisanten: de meelopers, opportunisten en profiteurs, die voor hun loyaliteit worden beloond. 

Er waait een orkaantje door Europa, waar fier overeind staan de Orbans en Erdogans. Als rolmodellen fungeren ze ook, voor opkomende politieke extravagantjes. Die menen hun voorbeeld te moeten volgen, want zie maar, het is een nieuwe era waar alles is toegestaan, van oproepen tot geweld, racisme, deportatie, etnische zuivering, en zelfs doodslag. Daar waar het subtieler aan toegaat, maar met vergelijkbare respons, wordt gekozen voor verbale oorlogsvoering. Dat dit in veel gevallen smerig aan toe gaat, lijkt maatschappelijk aanvaard.

Wat betreft Nederland kom ik ook tot een rijtje: PVV, FvD, VVD, CDA. VVD en CDA? Jazeker. Want Rutte heeft een hekel aan multiculturaliteit, Schippers vindt de Nederlandse cultuur superieur, ex-VVD-politici liegen alsof dat een liberale norm is. En Blok, de minsiter die geen minister had moeten worden, zegt dat met andere culturen niet valt samen te werken. Verbijsterend is daarom zijn bezoek aan Niger, Nigeria en Tunesië, waar hij gaat praten over...samenwerking. En de Tweede Kamer, ja de Tweede Kamer kijkt suf de andere kant op, inclusief de oppositie. En als Rutte soms wordt gemaand om de multinationals niet te bevoordelen en de koning aan te pakken, zegt hij: Dat gaan wij niet doen!

En het CDA? Die wil hetzelfde als Trump, Poetin, Erdogan, Orban: dat Nederland moet worden doordrongen van een gezamenlijke geschiedenis en cultuur ! Een eufemisme voor "afwijkende culturen tolereren wij niet". Gezegd op een nette manier, maar het resultaat moet hetzelfde zijn als Trump tienduizenden militairen inzet om vluchtelingen de rivier in te jagen, inclusief kleine kinderen. Buma wil één Nederland, met een homogene identiteit. Wie verschilt of afwijkt, die rot maar op. In Nederland is geen ruimte voor eigen invulling van ervaringen en eigen interpretatie van de geschiedenis. De VOC-mentaliteit onderwijzen op scholen, en J.P Coen en Van Riebeeck waren geen slavenhandelaren maar helden, en Sinterklaas is geen herder van zwarte Piet-slaven met dikke lippen. Het is maar een kinderfeest, nietwaar Buma, dus geen gezeik. Het is niet erg als wij kinderen leren dat discriminatie en racisme horen bij de Nederlandse cultuur, nietwaar Buma? Het is duidelijk. Wat Buma wil is de christelijke cultuur met versleten waarden en aftandse normen wettelijk verankeren. Er is slechts een weg naar het paradijs, de weg die door Buma is aangelegd. Mythen en sprookjes uit het verleden zijn entiteiten, en Buma is de waakhond. 

Het is misschien anders: de werkwijze van Poetin en Orban, van Trump en Erdogan, en straks van Bolsonaro. Maar wat Buma wil bereiken is een ondeelbaar Nederland, waar zijn politieke voorbeelden ook naar streven. Nederland wordt hard, verre van flexibel, ondemocratisch, racistisch, onvriendelijk. Met dank aan PVV, VVD, CDA en alle anderen die in Nederland "schoon" willen houden. 

Manuel Sewgobind           

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina