24. feb, 2019

HEILIGE BOEKEN VAN BOVEN KOMEN VAN BENEDEN (73)

Er zijn ontelbare redenen om niet te geloven, en er zijn ontelbare gebeurtenissen om geloven in een opperwezen bij het grofvuil te parkeren. Alleen moet je bereid zijn om bedenkingen te hebben en vragen te stellen. En je geest toegankelijk te maken voor logica. Bereid zijn om vraagtekens te plaatsen en je af te vragen of voor wat er wordt beweerd wel harde bewijzen zijn. In hoeverre zijn heilige boekwerken heilig, en zijn verhalen niet verzonnen door slimme boeren die in geestelijke luiheid en door gebrek aan kennis over onverklaarbare verschijnselen, en hebben ze niet eigen interpretaties gegeven voor voorvallen en die vertelden, hervertelden en navertelden, totdat een andere sluwe vos die opschreef? Zo zijn de charismatische zwendelaars en kwakzalvers beroemd geworden, en zo ontstonden allerhande mythen die uiteindelijk als bijbelse waarheden de wereld veroverden. In iedere regio ontstond een hemels boekwerk, over weer gekopieerd, vandaar de overeenkomsten. Maar verschillen zijn er ook, die tot bloedige taferelen leiden en hebben geleid. 

Zelfs geleerden zwicht(t)en voor de onzin. Niet verrassend, als je je als gestudeerde voortdurend bezig houdt met uitsluitend jouw vakgebeid, en weigert vragen te stellen. Alle woorden van boven, komen dus van beneden. Er bestaat niet zo iets als een god, die miljarden planeten en melkwegstelsels heeft geschapen uit het niets, die zwaartekrachten en zwarte gaten heeft bedacht, die uit het niets een uiterst gecompliceerd orgaan als het oog heeft gebouwd, met een vingerknip. Er worden geen vragen gesteld over de bron van waaruit de god is ontsproten, hij was er, zeggen ze, en de rest is niet interessant. Dit is een spotgoedkope uitvlucht, en een doodsteek voor rationeel denken. En als hij er is, in staat om onschuldigen te beschermen, waarom straft hij kinderen die in onschuld zijn geboren door ze onvolkomen geboren te laten worden? De vraag alleen maar hoe het kan dat er een universum is geschapen door een bebaarde man die buiten het heelal zweefde, moet aanleiding zijn tot vernietigend ongeloof. Wat is en was er buiten het heelal waar hij zweefde? Nog een andere heelal, en daarnaast nog eén, en nog één, en nog... 

Geloven is het zwakste van alle weten, en godgeleerden zijn de zwaksten van alle geleerden. Ze zijn niet enkel zwak, maar voor 95 procent compleet leeg in hun schedel. Dat zijn de gelovige politici ook, die een goddelijke boodschap overbrengen, die vanuit de Tweede Kamer komt, van beneden dus. 

Er is de mensheid voorgehouden dat het leven zin heeft. Zin in die zin, dat je leeft om een hogere macht te dienen (elke hogere macht is totale fictie, per definitie, maar dat kunnen de confessionelen niet weten!). Wel een hogere macht die tegelijkertijd meedogenloos is en de opportunistische filosofie van Machiavelli beheerst. En deze goddelijke identiteit, niet afkerig van intense onrecht, is de zin van het leven. Stel je geen vragen, om waarheden te doorgronden, wil je niet in "godsnaam toch" weten hoe de gigantische planeten en het alsmaar uitdijende heelal en miniscule insecten in miljoenen soorten tot reusachtige dinosauriërs, zijn ontstaan, hoe een enkeling zonder hulpmiddelen lichtjaren heeft geschapen, dan ben je gemakzuchtig en lui of traag in denken, dan kom je terecht bij een god, die niets anders is dan een verzonnen sprookjeshoofdpersoon.  

En dan kun je als Paus de katholieke geestelijken die kinderen grondig hebben misbruikt, als "straf" uit de kerk gooien en met de slachtoffers in gebed gaan. Wat een straf is dit!! Wellicht denkt de Paap dat zij hun straf krijgen als ze voor de hemelpoort staan. Maar... iedereen gaat eens dood, als je negentig bent, over welke straf praten wij dan? Intussen hebben de verkrachters van hun orgastisch genot genoten, sommigen zitten permanent in die heerlijke hoogtepunt van bevrediging, 60, 70, 80 jaar lang, zonder enige vergelding. De Paus, zich beroepende op verzoening met en vergeving van misdadigers, onttrekt zich van alle vormen van jurisprudentie. God waakt over de criminele priesters, en houdt ze de hand boven het hoofd. Het misbruik komt van beneden: en hier beneden moeten ze als straf niet alleen uit hun ambt worden gezet, en moet de Argentijn niet met ogen dicht in gebed verzonken zijn met de slachtoffers, zij horen bij wijze van spreken thuis in de donkere kerkers, met als metgezellen ratten die mensenvlees niet schuwen. 

Geloven is zwak. Geloven is triest. Geloven domineert in de schedel. Daar hebben de hersens heel veel last van. 

Manuel Sewgobind       

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina