20. jul, 2019

IRRITANTE, STORENDE MONARCHIE (81)

Het lijkt anderen niet op te vallen, ondanks de meervoudige bezwaren en de strijdigheid met principes die democratisch gegrond zijn. Het is niet uit te leggen waarom portretten van de koning rechtzalen en gemeentehuizen bevuilen, omdat je geen recht kunt spreken of democratische besluiten kunt nemen uit naam van een systeem dat in wezen en in de praktijk het belangrijkste instituut in een land, de democratie, keer op keer als vuil verbrandt. Koninklijke waarden, die niets anders zijn dan middeleeuws as, moeten de sympathie bevorderen in een tijd waarin uitgestorven politieke vormen nieuw leven wordt ingeblazen. Deze poging lijkt te werken, gezien de affectie die er nog bestaat, hoewel tanend. Intussen is er sprake van verstrengeling van monarchie en staat, monarchie en politiek, monarchie en maatschappij, monarchie en belastinggeld. 

Irritatie over de koninklijke familie begint een kookpunt te bereiken. Aangewakkerd door een totaal gebrek aan moreel besef. Neem Maxima, die 3000 ha grond "koopt" in ArgentiniĆ«, dat toebehoort aan de inheemse bevolking, dat in de laatste twee decennia is verdreven uit haar grondgebied, terwijl de grond besmeurd was met liters bloed. Dan keuvelt ze in optimale gezelligheid met moordenaar-kroonprins Salman van vrouwverderfelijk Saudi ArabiĆ«, de man die tegenstanders in stukjes laat hakken en in zoutzuur laat oplossen. Officieel wordt Bin Salman in een officieel VN-rapport genoemd als "opdrachtgever voor de moord op journalist Jamal Khashoggi, die is gedood en wellicht gevoerd aan roofvogels in de woestijn of in zoutzuur opgelost". Dan hebben wij nog koning leeghoofd WA die een biertje pakt met Poetin, de opdrachtgever voor het neerhalen van een passagiersvliegtuig vol met Nederlanders. En de Nederlanders? Die vieren volgend jaar weer, met tomeloze blijdschap en vreugde, koningsdag. 

Nee, morele vraagstukken interesseren koning en koningin geenszins. De brede lach van Maxima en Willem, in gezelschap van meedogenloze leiders, is dat van harteloze holbewoners. 

En de fotosessie, onlangs weer door de media zeer breed uitgemeten, ondanks hun aangetaste geweten, laat voor de zoveelste keer zien dat hun put vol met arrogantie aan het overstromen is. Waarom zouden ze poseren, deze geldwolven, die hun woonhuis hebben laten renoveren voor miljoenen belastinggeld, om hun onaantastbaarheid te demonstreren? Hebben ze nu een hekel aan de pers of niet? Of komen de fotosessies hen buitengewoon goed uit? En ook wordt, het houdt maar niet op, een nieuw vliegtuig gekocht, betaald door hardwerkende Nederlanders, waarmee ze op vakantie kunnen naar hun landgoed in PatagoniĆ«. De fotosessies, je zou waardering moeten koesteren  voor hun eindeloze zucht naar arrogantie. Die waardering is evenwel onpeilbare irritatie, uitgegroeid tot een hoge berg, een vulkaan, die ooit tot uitbarsting moet komen. Wat een rust zal dat geven, die uitbarsting. 

Manuel Sewgobind    

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina