18. nov, 2019

ZWARTE PIET IS SCHADELIJKE CULTUUR (82)

Bij de Zwarte Pieten- discussie wordt cultuurbehoud als oneigenlijk argument gebruikt. Cultuur is nooit heilig, je kunt er immers oeverloos en fel over debatteren, plussen en minnen aanvinken, ferme tegenstanders en stevige voorstanders noteren, cultuur kan onderscheid tussen mensen aanscherpen en zo dodelijk zijn voor onderlinge respect. Discussieren heeft nauwelijks zin, want culturen kun je niet met elkaar vergelijken, mag ook niet. Cultuur is persoonlijk. Wel is er een grensgebied: waar cultuur of cultuurelementen bedreigingen oproepen en mensen degraderen. Cultuur kan schadelijk zijn. Denk aan stierengevechten, kastenstelsel, oproepen tot boycot of zelfs vernedering en dood van andersdenkenden en atheisten, zelfkastijding tot bloedens toe, cultuur als superioriteitsdenken (boreale visie), de ene god beter dan de andere, behoud van zwarte piet als griezelig aandenken aan een mindere mens. Cultuur heeft iets bovennatuurlijks om zich. Cultuur maakt eenvoudig de weg vrij naar racisme en discriminatie. 

De anti-piet demonstranten zijn door extreem rechts op de kast gejaagd. Het is niet verbazingwekkend dat de pro-pieten zijn te vinden bij Pegida, PVV, VVD en CDA. Deze pro's zijn erop uit om de onderdanigheid van zwarten te benadrukken en zwart als norm geaccepteerd te krijgen. Zij willen levend houden dat zwart-zijn synoniem is aan domheid, dat dit zo moet blijven, want dat is een kenmerk van de boreale structuur, van een wereld waarin wit dominant is en moet blijven. Kan Mark Rutte zich hierin vinden? Het heeft er alle schijn van, immers waarom hult hij zich in stilzwijgen? Overigens is Sinterklaas kassa voor het bedrijfsleven. 

Voor alle duidelijkheid. Ik heb nooit gehoord of gelezen dat de anti-pieten kinderen hun feest willen afpakken. Geenszins. Het gaat om het zuiver houden van een kinderfeest, vrij van boze idee├źn waarmee de kinderen opgroeien en zwarten als mindere wezens gaan accepteren. Cultuur kan en mag geen superioriteit propageren. Is dat wel het geval, dan moet er een kentering komen. Zuiver het Sinterklaasfeest. Ontdoe het van racistische balast. 

Manuel Sewgobind

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina