19. jul, 2020

OPEN BRIEF AAN SANTOKHI

Geachte heer Santokhi, beste Chan,

De kiezers in Suriname hebben de verantwoordelijkheid voor een ommekeer en de noodzakelijke afslag op de viersprong van fraude, corruptie, vriendjesvoortrekkerij en machtswellust, niet in handen gelegd van de meedogenloze demagogen, maar in die van jou. Je hebt ze, de kiezers, hiervoor hartelijk bedankt. Zij, de kiezers dus, hebben met kracht de bezem door de stinkende stal gehaald, waarbinnen Bouterse en zijn rovers diepe sporen hebben achtergelaten. Zij, de kiezers, hebben decennialang de barsten gezien, de breuken, de lekkages, de schimmelvorming, de aangevreten economie, vlekken op alles wat voorheen blonk, de in de uitverkoop gedane bodemschatten. Zij, de demagogen, hebben de bevolking gepijnigd, dom gehouden, geestelijk geherprogrammeerd. Onrecht en kwaad groeiden welig, willekeur vermenigvuldigde zich razendsnel als een Covid-variant. En nu, bijna veertig jaar nadat zijn Gado hem had uitverkoren, hebben de kiezers, het volk, hem in de pan gehakt. En jij krijgt de sjerp over jouw borst gehangen. Mooi! 

Ik moet zeggen dat jouw inauguratie-speech velen moet hebben overdonderd. Het feit alleen maar, dat jij de knelpunten zo scherp hebt benoemd, en gekoppeld aan de vraag " hoe nu verder", jij, in tegenstelling tot al jouw voorgangers, klip en klaar uit de doeken hebt gedaan WAT er op korte termijn dient plaats te vinden. Indrukwekkend! De durf om op te sommen wat er finaal mis is gegaan toen Bouterse de dienst uitmaakte, en wat er concreet moet veranderen, en hoe je dat wilt gaan realiseren, moet waardering genereren. Blijkens de reacties uit binnen en buitenland, kun je rekenen op steun. En terecht. Het is niet mijn regering die in Den Haag zetelt, maar de meerderheid van de Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen de helpende hand toe te steken. En ik zie dit ook gebeuren, wat met neokolonialisme niets heeft te maken, Den Haag is dit zichzelf verplicht en moet geen waakhondfunctie vervullen, jij en jouw team zijn schoon, hebben geen bloed onder de nagels, en jullie zijn heel goed in staat om zelfstandig de beste koers uit te zetten, de hete adem van het Nederlandse kabinet in jouw nek heb je absoluut niet nodig. Degenen die in jou gekscherend  Willem van Oranje herkennen, zullen op hun bek moeten vallen. (Ikzelf heb een bloedhekel aan de geldverslindende monarchie, die geen grammetje democratie in zich heeft). 

Kun je aan het repareren gaan? Er zijn veel beren op de weg. Oppassen geblazen dus. Jouw regeerperiode kan een groot succes worden. Valkuil kan zijn, zonder dat ik belerend overkom, als het belang van de kiezers, dwars door de etnische en politieke verschillen heen, plaats maakt voor persoonlijk gewin. Alle schouders moeten zich schrap zetten, om de zware stenen om te kiepen. Als de kiezers dit zien, en waarom zouden ze dat niet, is dat al een forse beloning voor jou in wie ze  vertrouwen hebben. Laat vooral de tegenstanders ruiken aan de resultaten die je gaat behalen. Jij, en de ministers en parlementariĆ«rs, hebben de plicht om de burgers centraal te stellen. Uit jouw verhaal blijkt dat dit zal gebeuren. En jouw ploeg moet voortdurend daarop focussen, en zichzelf zoveel mogelijk wegcijferen. Jouw team moet bij de kiezers het besef doen ontstaan dat graaimethodieken voorgoed verleden tijd zijn, en dat de diepe wonden, toegebracht door DB en zijn nepapostelen die quasiprogressief door het leven gingen, zullen genezen. Over wat er moet gebeuren met de rabiate outlaws, schurken en bandieten, die nog op sleutelposities zitten met gegarandeerde hoge salarissen, en die strafbare feiten hebben gepleegd, daar spreken wij binnen korte tijd over. Uiteraard zal je dit moeten doen, omdat je niet vooruit kan, als je niet leert van het verleden dat Suriname als een gifslang achtervolgt. 

Jij bent in staat om de kiezers iedere ochtend te laten ontwaken met het besef dat zij de eerste levensbehoeften kunnen gaan kopen zonder de hand op te houden. Zij hebben het recht op een fatsoenlijk leven, na bijna veertig jaar potverteren, zelfverrijking, woekerkapitalisten die deze schuinmarcheerders in het zadel hielden. Als de duisternis is ingetreden, gingen de duivelse avonturiers veertig jaren lang, op pad, om hun gigantische reserves aan USD veilig te stellen en te verhogen. Die mentaliteit bestaat nog, en reken maar dat zij op de loer liggen, klaar om teamgenoten van jou te misleiden. Na jouw verhaal bij de machtsoverdracht, geloof ik dat jij een ieder die zwicht voor de notoire zwemdelaars, keihard zal aanpakken, conform de belofte aan de kiezers. Ik zie jou dat doen, onverstoord en onvermoeibaar. Ik heb jouw woorden gewogen, en dat zul je beamen, dat jij Suriname opnieuw zal uitvinden, weg van het dystopisch perspectief.

Ik overweeg om Bouterse een mail te sturen met de vraag hoe het met hem gaat. Niet om amicale redenen, want ik verafschuw hem. En als ik dat doe, hoop ik dat ik als antwoord krijg: " Je weet dat ik intussen dood ben, en diep begraven lig, mijn ziel brandt in de hel (mijn Gado is zeer onbetrouwbaar gebleken, na mij veertig jaar lang te hebben beloond met weelde, die ik als erkenning zie), mijn eigen volk heeft mijn verraden, na zoveel goeds te hebben bereikt". Hij, Bouterse, erkent dat Gado nietig is, dat de kiezer veel machtiger is. 

Goeds!? Goeds!? Potverdorie! Zelfs na zijn heengaan een pertinente leugen.

Beste Chan, de tropische zon komt op. Die kondigt een mooi perspectief aan. Je hebt dit beloofd. Alle succes hierbij. Je kan het, je wil het, en het zal jou lukken. De eerste Surinaamse president die geschiedenis zal schrijven, dat ben jij. 

Het ga je goed, de allerbeste groeten,

Manuel Sewgobind

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina