11. aug, 2020

ROVERS KAALPLUKKEN IS LEGITIEM (88)

Sinds 1980 is Suriname in een nog grotere achteruitgang gezet, vergeleken met de pre-Bouterse periode. Wat en hoeveel is bereikt in 40 lange jaren van revolutie? Ik zocht in mijn geheugen, maar vond geen voorbeelden die de moeite waard zijn om te memoreren. Wat ik vond was goddelijke zegen die rustte op meedogenloze allesplegers als bijvoorbeeld Dilip Sardjoe, die zoveel money bezit dat hij een nieuwe hoofdstad kan bouwen in de Surinaamse jungle. Hij, en ook andere illustere magnaten, wisselen vriendelijkheid, een lach, aanroepen van goddelijke steun die een plek in de hemel of een betere incarnatie moet veiligstellen, af met ondraaglijke arrogantie en het aantrekken van wolfskleren over hun net pak. Dan zijn het roofdieren die ontwaken als de schemering invalt, of in de betere benaming vampieren die vers bloed behoeven. Dan vallen ze aan, niemand en niets ontziend. Ze gedijen voorspoedig, in een omgeving door Baas Bouta beschermd en hermetisch afgesloten. Ook NDP'ers werden belaagd, maar die wilden daar niets van weten, tot voor kort. Deze barbaren hebben Desi gediend, en als tegenprestatie hebben zij deel mogen uitmaken van de selecte groep van superrijken, en mochten ze geschiedenis schrijven, als weldoeners. Want, zo willen zij door de Surinaamse historie worden herinnerd. 

Dus heeft 40 jaar niets anders opgeleverd dan karren vol chaos: leningen die roekeloos werden afgesloten, afromen tot op het bot van wat er aan inkomsten werd verdiend door geplaagd en uitgeput Suriname. Zij, de besmette landgenoten die Desi als mythe aanbaden, en medeverantwoordelijk zijn voor het bloeden, keken de andere kant op, zetten een bevrijdingsfront op dat tot doel had de toekomst ongelofelijk rooskleurig voor te stellen. Het snoeiharde liegen van baas Bouta, die onwaarheden aan elkaar reeg. Maar het kan verkeren: deze historische kronkeling en dwaling heeft geresulteerd in Santokhi. Wat voor de hand ligt is, dat de nieuwe president zichzelf overstijgt en president is van de gehele bevolking, ook voor degenen die Bouterse als bevrijder Simon Bolivar zien, of als verzetsstrijder Che Guevara. Win de weifelaars, verover ze met plannen die hen gelukkig maakt, wat de coupbaas van weleer kan doen vergeten. Het volk is een homogene, kleurrijke samenleving, van Hindostanen, Creolen, Javanen, Chinezen, Marrons, Indianen, en nog enkele bevolkingsgroepen die het pluriforme karakter weergeven. "Chan Santokhi, verdrijf de verdeel-en-heers attitude van Bouterse, dan kunt je verzekerd zijn van een langdurig presidentschap", ben ik van overtuigd. Alle bevolkingsgroepen moeten in de positie worden gebracht waarin ze de strijdbare middelvinger kunnen opsteken tegen de fantomen die Suriname in hun greep hadden. Suriname moet betekenis krijgen, in binnen- en buitenland. 

Die betekenis ligt binnen handbereik door de parasieten te bestrijden, die een spoor van vernieling en een overdosis aan leugens achter zich hebben gelaten. Wij weten wat zij hebben gedaan, toen bekend werd dat Baas Bouta zeer pijnlijk ten val kwam. Omdat hij zo hoog was geklommen, was de val diep en mentaal dodelijk. En hebben zij, op de valreep, vrienden benoemd op sleutelposities, hebben zij salarissen met 50% verhoogd, hebben zij dienstauto's en computers gejat, en veel hectares aan rijke landbouwgrond tot bezit gerekend, zonder zich te houden aan wettelijke en morele standaarden. Bestrijd ze, en win de sympathie van de bevolking. Voorkom dat zij zelfs na hun dood gevaarlijke bandieten blijven. Het is niet onmogelijk dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek start naar de bezittingen van steenrijke vrienden van de oud-president en naar het ontvreemden van staatsbezittingen. Naar analogie van enkele Europese landen kan ook Suriname een "pluk-ze-wet" door het parlement laten goedkeuren. Pluk ze kaal, de rovers van percelen, goud, auto's, valuta's, die jarenlang dit als hoofdactiviteit hadden. Laat ze dat voelen in hun portemonnee, en reken maar dat dat pijn zal doen. Het parlement moet als de bliksem instemmen met een onderzoek en vervolging van de last-minute-graaiers. Ik denk dat de PG dit als dankbare taak zal aanvaarden. Wel is snelle actie vereist, anders zijn ze verdwenen, achter ex-minister Hoefdraad aan. Een uitreisverbod en handhaving op Zanderij, Albina, Nieuw Nickerie, moet voorkomen dat zij vleugels krijgen. 

Dan heb je als nieuwe president laten zien dat Suriname beter verdient. Het vertrouwen kan worden hersteld, het buitenland kan investeringskansen zien. De veroordeling van D.D.Bouterse, voor moord, moet resulteren in arrest. Nader onderzoek naar machtsmisbruik, corruptie en drugshandel via stromannen, moet zonder vertraging plaatsvinden, en huisarrest moet de vlucht naar het buitenland afsnijden. 

Het is niet gering, hoeveel rampspoed in vier decennia is gebracht. Het is niet acceptabel dat velen zich hebben verrijkt, tot op de laatste dag van het presidentschap van DDB.

Manuel Sewgobind           

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina