8. dec, 2020

WAAROM RESPECT VOOR DE MONARCHIE? (91)

Het is niet alleen de behoudzucht van de Nederlanders, om zich dus vast te klampen aan oude tradities die er niet meer toe doen en die zich niet verhouden tot democratische waarden, het is ook de angst om toe te geven dat zij jarenlang verkeerd hebben gegokt en zouden moeten erkennen dat zij fout zaten en zitten met hun dweepzieke denkbeelden over het koninklijk huis, er is meer aan de hand. De ene religie overtreft de andere voor wat betreft de inrichting van het paradijs op aarde: dat loopt hoe dan ook via een koninkrijk. Een mythisch en goddelijk begrip, dat de instandhouding van een koninkrijk op aarde gebiedt, op gods bevel dus, waar je niet aan kunt tornen. De koninklijke familie is heilig, de leden representeren god op aarde, vertegenwoordigen de almachtige, en ziedaar hun onschendbaarheid! Traditie, vrees voor een knieval en vrees voor afwijzing van gods rechterhanden op aarde, zijn garanties voor de Oranjes om zich onbekommerd door Nederland te bewegen. En aanschouw, hoe ze dat doen: ongegeneerd, brutaal, beledigend voor de Nederlandse bevolking, arrogant, immuun voor geldende normen, zichzelf verheffend boven iedere waarde en ethische afspraken, terwijl god hen beschermt en mogelijk maakt dat zij hun privileges kunnen institutionaliseren. 

Een kleine bloemlezing: de Gouden Koets mag niet worden ontdaan van "Hulde aan de kolonien", niemand komt aan de halfnaakte afbeeldingen van zwarte mannen en vrouwen in slaafse onderdanigheid, want verwijderen van de vernederende tekeningen heeft Willem Alexander verboden (!), waarmee hij zij aard toont en pro-slavernij is, steekpenningen, brievenbusfirma's, miljarden euro's en grootgrondbezitters, leugens van de koningin over haar vader als minister in een dictatuur, grootverdieners, de inkomensprivileges waar de belastingdienst niet aan mag komen, miljoeneninkomsten als je 18 wordt, de hekel die de Oranjes hebben aan het Nederlandse volk dat teveel zeikt, een lid van de familie -prins Bernhard jr.- die 590 panden bezit en vrij is gesteld van belasting over de huurinkomsten, en -ook al is dat zo vaak gezegd- de forse salarisverhoging voor de koning en zijn vrouw, de verbouwingskosten van vakantievilla's, het aanschaffen van grote stukken grond in Afrika en Argentinie (waar inheemse bewoners zijn verdreven), de met belastinggeld aangeschafte dure speedboat, de gratis vliegvakanties met het regeringsvliegtuig, de in coronatijd gemaakte vakantie naar Griekenland terwijl dat ten strengste was ontraden. En let op het zielige gezicht van Maxima tijden de excuses: in een poging meelij te wekken maar intussen moet hebben gedacht: daar heb je weer de zeikende pers.

Het moet daarom niet verbazen dat experts voorstellen om het koningshuis te versoberen, en dat journalisten zich ergeren aan het bestaan van de monarchie. En toch. Toch zijn er Nederlanders die kijken maar niets zien. Niet willen zien. Weigeren te oordelen, want god kijkt mee, en tradities zijn heiliger dan de bijbel. "Die mag je ons niet afpakken, accepteer je dat niet, rot dan op". Dat zeggen deze leeghoofden ook van Zwarte Piet: "Ben je er tegen, rot dan op naar je eigen land". En dit zijn mensen die leven in een vrij land met vrijheid van meningsvorming en de democratie zeggen te verdedigen. Het komt hierop neer dat zij het politieke en intellectuele debat doodslaan, waarmee zij de democratie om zeep helpen. In plaats van op te rotten kun je er voor kiezen om hofleverancier van anti-monarchistische blogs te worden, om zo een bijdrage te leveren aan versterking van ons lief is: vrijheid van denken. Noodzakelijk na de talloze spagaten: van Griekse, Argentijnse tot Mozambiquaanse, de alsmaar uitdijende ergernis over hun belastingvoordelen. Het prominent in beeld brengen van het portret van de koning in rechtbankzaken (omdat "recht wordt gesproken uit naam van de koning", hoe paradoxaal dit niet is!), maar alleen bij softe gevallen, niet wanneer Nabil B. wordt behandeld. In grote criminele cases wordt het portret angstvallig buiten beeld gehouden. Willem Alexander mag niet in relatie worden gebracht met topcriminelen. Zo wordt de koning gespaard. En uit de wind gehouden, bij al zijn vergissingen, door de "ministeriele verantwoordelijkheid".  

Het jaar 2020 loopt ten einde. En weer zullen zij in beeld komen: bezoekjes aan verzorgingstehuizen, vrijwilligerswerk, kerstviering op Huis ten Bosch, kerstboodschap (...wij zullen het zeikvolk en de zeikpers maar weer even bedienen...), perfect geregisseerd door de Rijksvoorlichtingsdienst, de bewaker van het koninklijke imago, met goedkeuring van VVD, CDA, SGP en CU, de godvrezenden in de Tweede Kamer. Zoveel koninklijke ellende, niettemin zo weinig ergernis bij de bevolking. Het respect is niet weg te slaan, van de Nederlanders moet je het daarom niet hebben. De discussie over versobering van het koningshuis, het terugdraaien van de privileges, de afschaffing van de monarchie is iets voor het politieke en intellectuele niveau. Niet iets voor Klaas en Ingrid.      

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina