13. mei, 2021

SURINAME ZWICHT ONDER CORONA-DRUK (95)

Lange tijd leken de maatregelen die de overheid in Paramaribo neemt om de coronacrisis te beteugelen, te werken. Incidenteel werden er besmettingen gemeld, en als gevolg daarvan kwamen enkelen te overlijden. Het vraagstuk Covid-19 leek beheersbaar.

Kees Broere, correspondent van de Volkskrant in Suriname, schrijft dat de situatie aan het kantelen is. De Braziliaanse mutatie van het virus is in opmars en heeft naar verluidt al 218 dodelijke slachtoffers gemaakt, op een kleine bevolking. Als belangrijke oorzaak duidt hij de illegale aanwezigheid van Brazilianen in de binnenlanden van Suriname, die zich hebben gestort op de winning van goud. Vermoedelijk ligt dit geelglanzend edel metaal voor het oprapen, denken deze zuiderburen, vandaar de grote aantallen aan koorts lijdende zoekers. Overigens zijn er ook ondernemers die legaal met een verblijfstitel in het land wonen. Daarom zou het verkeerd zijn om alle Brazilianen te negeren. De goudzoekers moeten levensmiddelen en ander materiaal inslaan, waarvoor ze naar de hoofdstad afreizen. Dat zij worden gedoogd (met name door de vorige regering Bouterse), geeft hen een legaal gevoel. En het stoort hen niet dat zij daarbij kwik gebruiken, dat daarna in het grondwater terechtkomt en vervolgens in de vis, die op de markten wordt verkocht. En het zijn niet alleen Brazilianen die goud scheiden, er zitten enkele multinationals die via duistere constructies concessies hebben weten te bemachtigen, waarvoor zij foute politici (uit de Bouterse-periode) buitengewoon rijkelijk hebben beloond. 

De Braziliaanse variant van het coronavirus is prominent aanwezig. Je zou moeten denken aan het sluiten van de grenzen, maar die zijn er niet, althans niet optisch waar te nemen, daar in het zuiden tussen de twee landen. Je zou moeten beschikken over tienduizenden politieagenten of militairen, om de bijna 400 km. lange grens en onherbergzaam gebied te bewaken. Niet te doen! Tegen de komst van de zuiderburen naar de bewoonde wereld is geen maatregel opgewassen. Het virus is er. Dan is het zaak de bevolking zoveel mogelijk te beschermen. En het moet gezegd: er wordt hard geroeid met de riemen die beschikbaar zijn. En daarmee is het probleem zichtbaar gemaakt. Voorgaande regeringen, met Bouterse als goudverslaafd kampioen (en trouwens Brunswijk ook) hebben het land kaalgeschoren en er valt geen veren meer te plukken. De sobere middelen moeten worden verdeeld tussen de noodlijdende sectoren. Er moeten prioriteiten worden gesteld. 

Gezondheidszorg is op dit moment topprioriteit. Maar zonder hulp van buiten is de coronacrisis niet af te wenden. Nederland heeft, in navolging van de visie van Surinaamse epidemiologen, de historische plicht een helpende hand te bieden. De voorraden vaccins in Nederland zijn bijzonder groot, en er komen nog meer zendingen. Nu al belanden er aan het eind van de dag duizenden gevulde spuitjes ongebruikt in de prullenbak. Waarom, is de logische vraag, worden die niet geschonken aan landen die daarmee (een deel van) de bevolking kunnen beschermen? Suriname zou daar een deel van kunnen krijgen en een mooie levensreddende operatie beginnen. Het materiaal is er (de vaccins), het transport (via de lucht) is een Nederlandse tegemoetkoming, de logistieke organisatie is ter plaatse te organiseren, met medewerking van enkele medische teams die Nederland kan missen. Snel ingrijpen kan ook voorkomen dat het aantal ic-bedden acuut moet worden verhoogd. Den Haag heeft het verzoek van de Surinaamse overheid in beraad, en wat mij betreft hoeft hierop niet te worden gestudeerd, en binnen enkele dagen kan met de verzending een begin worden gemaakt. Iedere dag dat wordt gewonnen, kunnen levens worden gered. Het land is in nood. De Bolsonaro en Simon Bolivar van Paramaribo is exit, de foute politici zijn merendeels verdreven, en de nieuwe regering Santokhi moet in staat worden gesteld om de bevolking tegemoet te komen, dat verdient ze. Demissionair Den Haag of niet, hulp bieden hoeft niet te lopen via politieke afwegingen en kanalen. Het is twee voor twaalf.    

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina