12. dec, 2021

GUN DE MONARCHIE GEEN TOEKOMST (101)

Het wachten is op de zoveelste blunder van de koning en de koningin, om de inhoudelijke discussie te starten over de toekomst van de Nederlandse monarchie. De banden van de koninklijke familie met het slavernijverleden (afbeeldingen nog altijd terug te zien op de Gouden Koets die de koning zo wilt houden!), banden met de nazipartij in Duitsland, banden met autocratische regimes in bijv. de Arabische wereld, steekpenningen uit het verleden (de koop van Amerikaanse jachtvliegtuigen), ontkenningen met betrekking tot de misdrijven van de Argentijnse junta  en de verdwijning van tienduizenden studenten, de verspilling van belastinggelden (aanschaf van speedboten en gratis onderhoud van villa's in Griekenland), huwelijken met personen met een crimineel verleden binnen de Oranjefamilie, domme vormen van communicatie, totaal negeren van coronaregels, het doodschieten van beschermde diersoorten, .........een kleine greep uit de waslijst aan schrikbarende, moreel-ethisch niet te verantwoorden normen die ze daar hebben, binnen koninklijke muren. En het wachten is op de volgende vernedering van de Oranjefans (voor wie het overigens geen zier uitmaakt op welke wijze de Von Amsbergs en de Zorreguieta's de koninklijke functie invullen, hoeveel belastinggeld dat ook kost, als dit sprookje maar blijft voortduren) om dan de vraag te stellen of wij ze een toekomst moeten geven. 

Kijk en stel vast hoeveel honderden miljoenen euro's (Rutte doet daar geen mededelingen over, want "dat is privé", verweert deze versleten VVDér zich keer op keer, op vragen van Kamerleden, wat nooit te begrijpen is!) in dit systeem omgaan. Kijk en stel vast wát ze voor de miljoenen doen: vakanties, fotosessies, snelle boten, villa's, zich tientallen hectares aan Indiaans grondgebied in Argentinië toeëigenen. En in politieke zin: niets, want dat mag niet. Waarom dan toch, als de functie is uitgehold en zonder betekenis is, behouden? Achterlijkheid moet worden vastgesteld, bij de politiek, én bij de Nederlandse bevolking, die dit laat gebeuren. De salarissen zijn in Nederland gemaximeerd (tot de zg. Balkenende-norm), maar voor de koning, voor de koningen, zijn er uitzonderingen!). Ook zelfs dan geen kritisch woord, van de VVD niet, CDA niet, CU niet, SGP niet, en alle andere godvrezende partijen, want door God gesanctioneerd, de monarchie. 

Maar gelukkig zijn er rationeel denkende journalisten. Dat kun je niet zeggen van presentatoren van de NOS, RTL-achtige omroepen, hersenloze SBS hosts, die ongestoord Amalia met overdreven enthousiasme presenteren, inplaats van te praten over de vraag of dit wel anders kan en moet. Daar bij de omroepen draait het om Sneeuwitje, het witte paard, de glitters erom heen, om uiterlijkheden, een fictieve wereld,  niet om het denken over ontmanteling van erfenissen uit het verleden die voor de geest schadelijk zijn: dit is en blijft ondemocratisch. Het is veel gevraagd van de Oranje-deskundigen, want het zijn snobisten, die geen kennis bezitten van o.m. staatsrecht. En op hun beurt hun kijkers beschouwen als debiele volgers. Maar er zijn critici, die schrijven, maar (helaas) in media die voor deze  ongeschoolden niet toegankelijk zijn: zij zullen dat niet begrijpen, en beperken zich tot de wijsheden beneden elk niveau uit de Telegfaaf en het AD. 

Marcel van Roosmalen (één van de uitzonderingen) wil in de NRC van 8 december dat over de vraag of de monarchie een toekomst heeft, een debat komt. Hij stelt (en je moet hem alle gelijk geven) dat in de talkshows amper verbazing is over de monarchie. In die shows gaat het om uiterlijkheden als klederdracht, lief kijken, en niet om de vraag of de constitutionele monarchie wel van deze tijd is. Bij RTL-Boulevard en Shownieuws zijn het als journalisten en deskundigen vermomde droeftoeters aan de showtafels. Ook de NOS houdt van sprookjes. Van Roosmalen: "Tussen volk en monarchie zit in Nederland een dikke, plakkerige roze koek. Hoe meer suiker, hoe gretiger ervan wordt gegeten". Het is waar dat van Roosmalen schrijft over goedkope lyriek, en bij de omroepen dieptepunt na dieptepunt elkaar opvolgen: "Wat is de prinses geweldig! Wat kijken pa en ma trots! Aangeboren perfectionisme! Amalia oogt koninklijk!" De sensatiegeile presentatoren domineren medialand, lijkt het (dit zijn mijn woorden). Van Roosmalen vindt sommige kranten een vod, om je diep te schamen. "Het zijn daar kwezels"! Tot zover deze journalist die vooruit denkt.

Met hem en vele anderen hoop ik dat de tijd eetrijp is voor een heroverweging: verhoudt een volwassen democratie zich nog met een staatshoofd dat die functie door vererving heeft gekregen, vraagt NRC zich af. De vraag moet inderdaad gaan over transparantie in de uitgaven voor de Oranjes, wat er op het kroondomein precies gebeurt wanneer het park is gesloten (klinken er onophoudelijk geweerschoten?), de privileges van Willem en Maxima en de prinsessen. Is de monarchie nog van deze tijd?

De Nederlandse politiek en de Nederlandse bevolking moeten het knopje omdraaien, om zo te ontsnappen aan de wurggreep van onwetendheid en achterlijkheid. 

Manuel Sewgobind     

Meest recente reacties

11.09 | 08:58

Ik blijf vertrouwen hebben in de Surinaamse gemeenschap, maar we moeten niet vergeten hoe het de Joden is vergaan in de 2e Wereldoorlog. Eeuwenlang werden ze min of meer getolereerd tot dan toe.

29.12 | 09:44

Wil je reageren? Dat kan altijd.

06.09 | 11:17

Beste Manuel,

Is het mogelijk om mij te bellen voor het plannen van een afspraak.Tel. 06 55 307253
groet.Zeki Arslan

05.06 | 19:48

Bouterse geeft deze revolutionarios een saluut en plaats zich niet boven hen. Hij had zich er ook tussen kunnen plaatsen. Bouterse is Bouterse en daar moeten wij het ermee doen..Better join him..

Deel deze pagina